Papa Francisc resimte toate lipsurile făcute de lucrurile mondene care absorb tot ce era bine când și ce aducea armonia în societate. Consumerismul este problema principală de care ar trebui să ne ferim, au notat jurnaliștii La Stampa.
„Și astăzi libertatea este amenințată. Cum? În special dintr-un consumerism care anesteziază, prin urmare ne mulțumim cu puțină bunăstare materială și, uitând trecutul, plutim într-un prezent făcut la scară individuală. Aceasta este persecuția periculoasă a mondenității, dusă mai departe de consumerism. Dar când singurul lucru care contează este să te gândești la tine și să faci ceea ce vrei și ce îți place, rădăcinile te sufocă. Este o problemă care privește întreaga Europă, unde a te dedica celorlalți, a te simți parte din comunitate, frumusețea de a visa împreună și de a crea familii numeroase sunt în criză. Întreaga Europă este în criză”, a afirmat Papa Francisc.
El înclină spre pacea dintre popoare, pentru a se crea o armonie în societate.
„Construirea unor punți de pace între popoare diferite este în special vocația Europei, invitată, ca „punte de pace”, să includă diferențele și să primească pe oricine bate la ușile sale. În acest sens, este frumoasă puntea umanitară creată pentru atâția refugiați din Ucraina vecină, pe care am putut să o întâlnesc, admirând și marea rețea de caritate a Bisericii maghiare”.
Suveranul Pontif a subliniat meritul Ungariei ca țară „foarte angajată să construiască „punți pentru mâine”: atenția sa pentru ecologie și un viitor durabil este mare și lucrează pentru a construi punți între generații, între bătrâni și tineri, o provocare indispensabilă astăzi pentru toată”.