Parada militară de Ziua Națională a României a început la ora 10, în Piața Arcul de Triumf din București. Participanții vor putea admira aproximativ 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave. Pe lângă militarii români, au defilat și circa 240 de militari străini în cadrul unor detașamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
Activități de 1 Decembrie în București
Activități de 1 Decembrie la Alba Iulia
Citește și Pensii 2025. Casa de Pensii anunță că un singur tip de adeverințe sunt bune pentru noua recalculare
Cu ocazia Zilei Naționale a României, drapelul național a fost arborat în toate instituțiile militare din țară.
În ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 19.00 – 22.00, se execută retragerea cu torţe pe prima bandă de circulaţie pe: traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – bulevardul Regina Elisabeta – bulevardul Mihail Kogălniceanu – Splaiul Independenţei – bulevardul Eroilor Sanitari – strada Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – şoseaua Cotroceni – bulevardul Iuliu Maniu – bulevardul General Paul Teodorescu – bulevardul Timişoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.
Românii sărbătoresc în data de 1 Decembrie Ziua Națională a României, dată stabilită printr-o lege promulgată în 1990. Adunarea Națională a Românilor a fost convocată la Alba Iulia, în data de 1 decembrie 1918, care a avut ca rezultat Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.
Așadar, în data de 1 decembrie 1918, s-a votat unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, ar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.