Decizia Guvernului de anul trecut de a restructura aparatul bugetar prin eliminarea de posturi vacante care ar fi trebuit să ducă la restructurarea numărului de bugetari și eliminarea unor poziții de conducere încă nu a avut efecte reale. Situația persistă chiar dacă termenul limită a fost extins de la 31 decembrie 2023 la 30 iunie 2024 și puține instituții au trecut prin procesul de reorganizare. În plus, toate aceste modificări au dus la o situație paradoxală, numărul de bugetari, dar și cel de posturi vacante au crescut, arată Profit.ro.
Datele publice arată că în luna ianuarie 2024, numărul de posturi vacante a ajuns la 215.296, cu 10.828 mai multe față de aprilie anul trecut. De asemenea, țara noastră a avut în aceiași perioadă cu 12.748 mai mulți bugetari.
Atunci când a fost anunțată măsura restructurării numărului de bugetari, măsura a fost prezentată ca un semnal către public că stabilizarea finanțelor publice, afectate de pandemie și războiul din Ucraina, nu va fi făcută exclusiv prin creșteri de taxe și impozite.
Te-ar putea interesa și: Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului. Cheltuielile au fost cu 21% mai mari, în loc de doar 11%
„Din centralizarea raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, la sfârșitul lunii ianuarie 2024 se înregistra în cadrul instituțiilor și autorităților publice finanțate din bugetul general consolidat, un număr de 1.291.792 de posturi ocupate, respectiv 215.296 de posturi vacante”, a explicat Ministerul de Finanțe situația bugetarilor din România.
În plus, în aprilie 2023 numărul de bugetari era de 1.279.314, iar cel al posturilor vacante de 204.468, ambele la un nivel mai redus față de situația din prezent. La final de februarie 2024, România avea cu 13.871 bugetari în plus. Această creștere vine în contextul în care pentru primele 11 luni din 2023, au fost cu 16.542 mai mulți angajați la stat, dar o scădere de 2.671 de posturi în decembrie, determinată în principal de un minus de 2.449 de posturi la MAI.
„Luând în considerare Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 3 aprilie 2020 în vederea încetării situației de deficit public excesiv din România, potrivit căreia România trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsurile necesare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, Guvernul a aprobat prin acte normative unele măsuri care au ca efect păstrarea echilibrelor bugetare, menite să limiteze creșterea cheltuielilor bugetare permanente.
Printre aceste măsuri se numără și reducerea presiunii asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, concretizată prin suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul autorităților și instituțiilor publice. Prin excepție de la această regulă, în anul 2024, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget
În ceea ce privește politica de stabilire a numărului de posturi în anul 2024, este de competența fiecărui ordonator de credite să stabilească numărul maxim de posturi finanțat, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal”, a transmis Ministerul de Finanțe.