- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Paradoxul plafonării prețurilor. Românii ar putea plăti facturi mai mici la energie!

19 Oct, 23:39 • Fundeanu Madalina
Plafoanele destinate să ţină preţurile la un anumit nivel se pun acum în calea ieftinirilor. Astfel, există o posibilitate ca în curând să plătim mai puţin la gaze şi energie, dacă furnizorii ar factura sub plafoanele impuse de lege
Paradoxul plafonării prețurilor. Românii ar putea plăti facturi mai mici la energie!

Observator anunță

: trăim un paradox. Astfel, plafoanele destinate să ţină preţurile la un anumit nivel se pun acum în calea ieftinirilor. Este posibil ca în curând să plătim mai puţin la gaze şi energie, în condițiile în care furnizorii ar factura sub plafoanele impuse de lege. Autorităţile au suspiciunea că multe companii ar putea face asta, dar nu vor.

Prețuri mai mici la gaze și energie?

De exemplu, Alexandru Sultan a primit, pe luna septembrie, o factură la gaze de 40 de lei. Totuși, acesta s-a mutat dintr-un apartament la casă, aşa că, în iarna care vine, se aşteaptă la o creştere substanţială, chiar dacă furnizorul lui a scăzut deja preţul sub plafonul impus de lege.

Așadar, facturi la gaze ar putea să nu mai fie o povară în lunile următoare, dacă şi alţi furnizori ar proceda la fel.

„Dacă în loc de 31 de bani pe kWh, am avea un preţ mai mic, de 25 de bani pe kWh, asta înseamnă că, la un consum lunar de o mie de kWh, ar urma să plătim 250 de lei, în loc de 310 lei. Legea spune că furnizorul e obligat să se raporteze la cel mai mic preţ.

Însă un singur furnizor oferă un tarif de 26 de bani pe kWh. Alţi cinci furnizori au oferte de 30 de bani pe KWH, iar celalate companii au stabilit un preţ fie de 31 de bani, cât e plafonul, fie mai mari.”, spune Mădălina Chițac, reporter Observator.

prețuri mai mici
prețuri mai mici

Te-ar putea interesa și: Prețurile locuințelor cresc! Românii se confruntă cu scumpirea finanțării, chirii majorate și oferte aflate în scădere

Asta deşi preţurile au scăzut. La gaze, preţul de pe piaţa SPOT e de două ori mai mic faţă de anul trecut. Iar la energie, prețurile pot fi chiar şi de trei ori mai mici.

„Pe piaţa spot, preţul mediu pe luna septembrie este de 522 de lei, comparativ cu septembrie 2022, când a fost de 1800 de lei pe MWH. Cum îşi face fiecare furnizor strategia este o problemă internă.”, anunță Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Ministerul Energiei vrea controale la furnizorii de energie și suspectează că furnizorii ar putea să scadă preţurile, dar nu vor.

„Săptămâna aceasta depunem şi format sesizările. Informal am transmis ANRE-ului că, din semnalele pe care le avem, din discuţiile pe care le avem cu furnizorii, există o abordare incorectă din partea unor furnizori. Sau probabil incorectă.”, declară Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

ANRE precizează că, până acum, n-a primit nicio sesizare din partea ministerului. Aşa că nu face vreo verificare. Dar face verificări la trei furnizori de gaze, aleşi aleatoriu.

„Când există o astfel de îngrijorare, aş prefera ca instituţiile să o rezolve punctual. pentru că toate aceste suspiciuni nu fac bine nimănui.”, adaugă Dana Dărăban, reprezentant furnizori energie.

În concluzie, până se ia vreo măsură, consumatorii plătesc. Plafoanele de la gaze şi energie se aplică până în martie 2025.

Vezi și: Se ieftinesc gazele în Europa. Prețurile de referință au scăzut luni cu până la 6,5%