În urmă cu puțin timp, părinții au confirmat că ajung să se îndatoreze pentru a achita meditațiile copilului. Nu a durat mult până aceștia au primit o veste cruntă: prețul se va dubla în scurt timp, susține stiripesurse.ro.
Meditațiile copilului vor ajunge să valoreze dublu în următorii ani. Situația a fost prezentată și explicată de Iulian Cristache. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România nu se îndoiește de faptul că prețurile se vor mări, luând în considerare noua Lege a Educației, evidențiată de Ligia Deca.
Ministrul Educației a făcut recent o nouă propunere pentru ocuparea locurilor din instituțiile de învățământ. Mai exact, Ligia Deca evidențiază că elevii care vor să intre la liceu ar trebui să susțină un examen de admitere. Iulian Cristache trage un semnal de alarmă din acest punct de vedere. Dacă acest lucru se întâmplă, părinții vor fi obligați să achite și mai mulți bani pentru meditații, având în vedere că prețul lor se va dubla. Dacă până acum, aparținătorii ajungeau să dea 1.000 – 1.2000 lei pe lună pentru acest tip de servicii, în anii ce urmează, valoarea va fi mai mare.
Te-ar putea interesa și: Prețul meditațiilor a crescut, iar părinții sunt obligați de context să se îndatoreze. „Ce poți să faci când vrei ca totuși copilul tău să facă școală?”
„Am tras deja un puternic semnal de alarmă pe tema asta. Nu există dubii acestui aspect. Părinţii vor trebui să scoate de două ori mai mulţi bani din buzunare decât o fac în prezent. Pe scurt, dacă acum să zicem că lunar cheltuiesc 1.000 – 1.200 de lei, în cel mult un an valorile se vor dubla. Şi asta la un calcul simplu, fiindcă dacă vor dori un surplus de meditaţii şi la alte materii, atunci vom discuta despre o sumă mult mai mare!”, susține Iulian Cristache.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România a menționat că „bătaia cea mai mare” va fi asupra materiilor dificile. Până la ora actuală, matematica este cea care scoate cei mai mulți bani din buzunarele părinților, iar în viitor, același lucru se va întâmpla și pentru informatică și limbi străine.
Cristache menționează că situația este una îngrijorătoare. Dacă la disciplinele umaniste se pot face economii, la materiile dificile, precum cele menționate anterior, lucrurile se schimbă. Președintele Federației a menționat că nu se grăbește să dea vina pe profesori, pentru că ei trebuie să respecte o programă strictă.
„La Istorie, Geografie sau Biologie e de tocit, aşa cum ştim cu toţii! Acolo poţi face economie. Dar la matematică, informatică sau vreo limbă străină datele chestiunii se schimbă. Ai nevoie de lucru individual sub asistenţa unui profesor.
Personal, nu m-aş grăbi să dau vina pe profesorii de la clasă, fiindcă nu cred că sunt direct vinovaţi. Oamenii aceia au o programă de respectat, ore de predare, ore de evaluare. Ca atare, studiul împreună, la clasă, va avea mereu de suferit, fiindcă se va afla mereu pe ultimul loc”, completează Cristache.