- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum arată viaţa unui parlamentar în România. Salariu, beneficii şi mai multe vacanţe pe an

17 Oct, 09:58 • Cornel Ghimeșan
Un parlamentar din România beneficiază de salarii considerabile și de mai multe de avantaje suplimentare, comparativ cu veniturile medii ale cetățenilor. Parlamentul cuprinde 330 de deputați și 136 de senatori, iar alegerile din 1 decembrie 2024 vor desemna noii ocupanți ai acestor funcții pentru următorii patru ani.
Cum arată viaţa unui parlamentar în România. Salariu, beneficii şi mai multe vacanţe pe an

Salariul unui parlamentar în 2024 este unul foarte avantajos, în comparație cu veniturile medii ale românilor. Senatorii și deputații încasează aceeași indemnizație și au aceleași beneficii.

Ce salariu are un parlamentar în 2024

Astfel, venitul de bază este de 18.720 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 11.000 de lei net. Liderii de grup primesc un supliment de 2.000 de lei, iar președinții celor două Camere obțin cele mai mari venituri, cu peste 13.000 de lei net pe lună. Dacă un parlamentar este și ministru, acesta nu mai primește indemnizația parlamentară.

Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu, transmite Antena 3. Astfel, cei care nu au domiciliul în București sau Ilfov beneficiază de o diurnă de 2% pe zi din indemnizație. De asemenea, au transport gratuit cu trenul pe teritoriul țării și le sunt decontate cheltuielile pentru combustibil. În plus, au dreptul la un bilet de avion gratuit pe săptămână pentru cursele interne și la un abonament de telefonie mobilă plătit de Parlament.

Citeşte şi: Bugetul pe 2025, decis după 8 decembrie. România așteaptă întâi numele noului președinte!

Toate cele de mai sus sunt acordate pentru un program de lucru de trei zile pe săptămână în Parlament, de luni până miercuri, plus restul timpului în teritoriu. Activitatea parlamentară începe luni la ora 14:00 și se încheie miercuri la ora 18:00, dar în cazuri speciale săptămâna de lucru se poate prelungi și cu ședințe programate joi.

Citeşte şi: Românii află ce taxe vor plăti în 2025. Cum vrea să convingă Guvernul Comisia Europeană că poate reduce deficitul în 7 ani

În plus, parlamentarii se bucură de vacanțe vara și iarna. Sesiunea de vară se încheie la sfârșitul lunii iunie, iar lunile iulie și august sunt libere, cu excepția sesiunilor extraordinare. Vacanța de iarnă începe la jumătatea lunii decembrie și durează până în februarie. În plus, se mai acordă o vacanţă de două săptămâni în perioada Paștelui.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult