Parlamentarii vor fi obligați să își facă public CV-ul la depunerea declarației de avere, în contetxul în care statutul deputaților și al senatorilor se modifică din această săptămână, potrivit unei legi ce se aplică de sâmbătă.
Practic, parlamentarii vor fi obligați să își public CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților sau al Senatului la depunerea declarației de avere, iar în cazul lipsei nemotivate de la activitățile parlamentare, să fie sancționați mai dur, conform AvocatNet.
Legea 34/2025 este actul normativ care, din 5 aprilie, urmează să modifice și să completeze Statutul deputaților și al senatorilor, cuprins în Legea nr. 96/2006.
Inițial, actul normativ va aduce o modificare la procedura de completare și depunere a declarațiilor de avere și interese. Aceasta va stabili că declarația de avere și declarația de interese se completează și se depun în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
Citește și : Noua Casă 2025. Cum poți lua din bancă un credit de 50.000 de euro pentru o locuință
După depunerea declarațiilor, persoana desemnată de secretarul general al Camerei Deputaților sau al Senatului va elibera o dovadă de primire. Acum, Statutul parlamentarilor stabilește că „declarația de avere și declarația de interese se completează personal, se datează, se semnează olograf și se depun la persoana desemnată în acest scop de secretarul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, care eliberează dovada de primire”.
Noua lege mai prevede că parlamentarii vor trebui să depună odată cu declarația de avere și declarația de interese, la secretarul general al Camerei Deputaților, respectiv al Senatului, un curriculum vitae, care trebuie apoi publicat pe pagina de internet a Camerei Deputaților, respectiv a Senatului.
Citește și : Decizia surprinzătoare a lui Ciolacu. Motivul pentru care nu mai candidează și impactul asupra alegerilor
Parlamentarii vor fi sancționați pentru absențele nemotivate, astfel că neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se va considera absență nemotivată, ce are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor în anumite cazuri.