Fără precedent! Plenul Parlamentului a votat astăzi, 27 iunie, cu 264 voturi „pentru”, 36 voturi „împotrivă” și 61 de abțineri modificarea Regulamentului pentru sancționarea aleșilor care fac scandal și care prezintă un comportament neadecvat la ședințele comune ale celor două Camere, relatează ziare.com.
Senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă a afirmat în cadrul dezbaterilor că legea este anti-Șoșoacă și că pe ea nu o poate opri „decât bunul Dumnezeu”. Ea a menționat că președintele de ședință va fi sancționat pentru abuzurile fizice și psihice pe care le-a adus la adresa ei.
Citește și despre: Lege drastică în România. Cine sunt cei care vor mai putea să cumuleze pensia cu salariul
„Nu o să încep acum o discuţie în contradictoriu cu dvs ce a fost ieri pentru că este filmat absolut totul şi eram înscrisă prima pe ordinea de zi. Însă, în ceea ce priveşte acest regulament, ceea ce se întâmplă în acest moment, evident (..) este o lege anti-Şoşoacă. Vă mulţumesc din suflet că mă apreciaţi la asemenea nivel încât să fie nevoie de o lege pentru mine, cred că e a treia sau a patra”, declară ea.
Diana Şoşoacă a afirmat că ea nu poate fi oprită de diminuarea indemnizației cu 50% sau de limitarea timpului de exprimare la 10 secunde. Senatoarea neafiliată le-a transmis parlamentarilor că s-au obișnuit să aibă o Opoziție controlată și i-a acuzat că merg la tot felul de întâlniri, totul pe ascuns. În continuare, Diana Şoşoacă i-a acuzat pe cei de la Putere că acționează împotriva libertății de exprimare.
„Dacă dvs credeţi că pe mine mă opreşte diminuarea indemnizației cu 50% sau limitarea timpului de exprimare la 10 secunde, când mi-aţi interzis să vorbesc şi tot am vorbit şi interzisă sunt în toate ziarele, televizunile, aşa cum aţi comandat dvs, să fiu descalificată din toate punctele de vedere, dar ce să vezi, poporul vă insultă pe voi şi mă apreciază pe mine pentru că nu toată lumea e proastă. V-aţi obişnuit să aveţi o Opoziţie controlată, vă certaţi un pic de faţadă, vă mai duceţi un pic la televizor după care plecaţi la nunţi şi botezuri împreună, la tot felul de cumetrii şi tot felul de întâlniri pe ascuns..să mai faceţi nişte dosare penale”, a continuat ea.
„Vreau să vă spun un singur lucru, pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu, iar voi veţi fi opriţi de poporul român pe care l-aţi îngenunchiat”, a spus Șoșoacă.
„Abia aştept să fiţi sanctionat pentru toate abuzurile fizice şi verbale pe care le-am suferit!”, a adăugat senatoarea.
Alfred Simion, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, a transmis că măsura nu este anti o doamnă senator sau anti unui grup extremist sau împotriva opoziției, ci este „împotriva mahalagismului și a atitudinilor agresive și extremiste în plen”. Proiectul are în vedere modificarea și completarea Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului pentru diversificarea și înăsprirea normelor referitoare la disciplina parlamentară, în vederea corelării dispozițiilor sancționării și prevăzute de legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de Regulamentele celor două Camere.
Se aduc noi modificări în Regulament. Propunerea legislativă propune introducerea a trei noi alineate la articolul 40, care prevăd:
„(3) Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă.
(4) Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, prin alte mijloace decât prin mijloace electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloace electornice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat.
Prin excepţie de la teza anterioară, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau, în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.
(5) În sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor sunt interzise:
a) participarea la desfăşurarea unui banner;
b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat senator sau alt demnitar;
c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unul deputat, senator sau alt demnitar.
Preşedintele cheamă la ordine deputaţii şi senatorii care tulbură dezbaterile sau creează agitaţie. El poate întrerupe şedinţa când tulburarea persistă şi poate să dispună evacularea din sală a persoanelor care împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor şedinţei comune, inclusiv pentru încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 40 alin. (3)-(5)”
Printre sancțiunile prevăzute se numără diminuarea indemnizației până la 50% timp de 6 luni. Încălcarea Regulamentului constituie o abatere disciplinară și va fi sancționată astfel:
„a) diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pe o durată de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic a altui deputat sau senator, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale comisiilor, pentru înregistrarea transmiterea în direct a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a celor două birouri permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, cu excepţia prevăzută la art. 40 alin. (4), teza a II-a, pentru violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;
b) reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţia pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul şedinţelor comune ale celor două Camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare pentru utilizarea violenţei verbale, constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;
c) retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Camerei.
Abaterile care implică aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) se comasată de către comisia problemelor de disciplină la nivelul Camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune, la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senatori. Sesizarea se adresează preşedintelui Camerei respective în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”
Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă totul în România. Adio, birocraţie!