Un parteneriat strategic a fost stabilit între un investitor finlandez specializat în energie regenerabilă, Korkia, și firma grecească Econous Green Energy, în vederea dezvoltării unei capacități solare de 600 MW în România. Conform unui comunicat de presă emis de companie, această colaborare reprezintă un pas semnificativ către diversificarea sursei de energie și consolidarea infrastructurii energetice a României, transmite Economedia.
Planurile acestui proiect de energie regenerabilă vizează autorizarea și pregătirea terenurilor pentru construcție până în 2025. Atât Korkia cât și Econous Green Energy au exprimat încrederea în potențialul pieței solare din România și în angajamentul lor de a contribui la tranziția către surse de energie curată și sustenabilă.
„O capacitate fotovoltaică de 600 MW înseamnă o producție de electricitate de aproximativ 780 000 MWh, care, odată devenită operațională, va genera suficientă energie regenerabilă pentru echivalentul a aproximativ 200 000 de gospodării europene. Proiectele vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 300.000 kg anual, ceea ce corespunde emisiilor anuale a aproximativ 120.000 de mașini”, se arată în comunicat.
Te-ar putea interesa și: Proiectul de lege privind energia eoliană offshore a trecut de Senat. Câtă energie regenerabilă poate produce România
Potrivit documentului, se așteaptă ca piața să crească cu peste 7 GW în următorii zece ani. România dispune de condiții favorabile pentru producția de energie regenerabilă. Mai exact, studiile indică faptul țara noastră are condiții bune pentru proiecte solare mari, inclusiv niveluri ridicate de iradiere și spațiul necesar.
„Sectorul de dezvoltare a energiei regenerabile din România atrage în prezent un număr tot mai mare de investitori internaționali. Țara se află într-o poziție foarte bună pentru a-și crește capacitatea, iar guvernul a stabilit obiective de creștere ambițioase. România este pe drumul cel bun pentru a deveni un centru de energie regenerabilă în Europa de Sud-Est”, spune Peter Goitanich, director de investiții la Korkia.
În prezent, aproximativ 40% din energia României provine din surse bazate pe carbon, dar acestea sunt înlocuite din ce în ce mai mult de surse de energie regenerabilă. Există, de asemenea, o capacitate hidroenergetică semnificativă în țară, care acționează ca o bună încărcătură de bază pentru a completa producția mai variabilă de energie solară și eoliană.
Citește și: România este una dintre statele europene cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă, în 2022