- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Partidele politice primesc integral banii din subvenţia de la stat dacă au pe listă cel puţin 30% femei

11 Sep, 10:05 • Dobran Viorel
În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă în funcție de rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.
Partidele politice primesc integral banii din subvenţia de la stat dacă au pe listă cel puţin 30% femei

În ultimii trei ani, partidele politice au cheltuit 107 milioane de euro de la buget, dar pe viitor s-ar putea schimba criteriile de acordare a banilor. Pentru că legea le permite, partidele parlamentare, PSD, PNL, Uniunea Salvați România (USR) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au păstrat în conturi pentru marea bătălie electorală din 2024 bani din subvențiile anilor trecuți.

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea si completarea art. 18 din Legea 334/2006 privind finaţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Partidele trebuie să aducă femei în prim-plan

Senatul României a adoptat marţi iniţiativa legislativă prin care partidele vor primi integral banii din subvenţia de la stat doar dacă pe listele pentru alegerile locale şi parlamentare sunt cel puţin 30% femei.

Legea merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul final. „Spun deja de ani de zile: cu cât mai multe femei în politică, cu atât mai bine. Din păcate, suntem pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte cotele de gen.

Egalitatea de şanse e condiţie inclusiv pentru aderarea României la OCDE. Femeile reprezintă 52% din populaţia ţării, dar prezenţa lor în politică rămâne slabă. Ştiţi ce înseamnă asta? Politicile publice sunt făcute, în mare parte, fără experienţa femeilor. Domenii precum sănătatea, educaţia sau justiţia au nevoie de perspectiva femeilor”, spune ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Veste bună pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor după 1 octombrie

Aceasta face apel la toţi colegii săi parlamentari din Camera Deputaţilor să încurajeze cu fapte concrete participarea femeilor în viaţa politică şi să dea un vot pozitiv acestui proiect de lege.

Cum se finanţează partidele politice de la buget. Ce spune legea

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, activităţile partidelor politice pot fi finanţate şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Partidele primesc integral banii din subvenţia de la stat dacă au pe listă cel puţin 30% femei

În conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr.334/2006, republicată, suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Subvenţiile de la bugetul de stat se acordă în funcţie de următoarele criterii:

  • Numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat;
    • Numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente, în proporţiile menţionate la art.19 şi art. 20 din Legea nr.334/2006, astfel::

  • 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral;
  • 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.

În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se va împărţi între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.

Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit prevederilor art.25 alin.(1) din Legea nr.334/2006, veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat se pot utiliza exclusiv la:

(1) Veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat pot avea următoarele destinaţii:

  1. Cheltuieli materiale pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor;
  2. Cheltuieli de personal;
  3. Cheltuieli pentru presă şi propagandă;
  4. Cheltuieli privind organizarea de activităţi cu caracter politic;
  5. Cheltuieli de deplasare în ţară şi străinătate;
  6. Cheltuieli pentru telecomunicaţii;
  7. Cheltuieli cu delegaţiile din străinătate;
  8. Cheltuieli cu cotizaţiile datorate organizaţiilor politice internaţionale la care este afiliat partidul politic;
  9. Investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective;
  10. Cheltuieli de protocol;
  11. Cheltuieli de birotică;
  12. Cheltuieli cu comisioane bancare;
  13. Cheltuieli cu chiriile şi utilităţile sediilor;
  14. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii auto;
  15. Cheltuieli cu prime de asigurare;
  16. Cheltuieli de transport;
  17. Cheltuieli cu combustibili şi carburanţi.

Autoritatea Electorală Permanentă poate să suspende temporar acordarea subvenţiei de la bugetul de stat, dacă, în urma controalelor efectuate la partidele politice, constată abateri în aplicarea dispoziţiilor legale din Legea nr.334 din 2006.

Marcel Ciolacu dezvăluie pe cine alege premier dacă va deveni președinte: Cum arată echipa sa pentru viitorul României

Bani publici pentru partidele politice

În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă proporțional cu rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.

În ultimii patru ani, au primit subvenții de la bugetul public PSD, PNL, USR, AUR, Pro România și PMP.

După ultimele alegeri, din 2020, banii pentru partide din subvențiile de la buget – pentru perioada 2021-2023 – s-au împărțit astfel:

  • Partidul Social Democrat (PSD) – 55,4 milioane de euro.
    Partidul Național Liberal (PNL) – 47 milioane de euro.
    Uniunea Salvați România (USR) – 24,4 milioane euro.
    Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 11 milioane de euro.
    Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 2,4 milioane de euro.
    Partidul Pro România – 1,8 milioane de euro.
    Total subvenții 2021-2023: 142,4 milioane de euro.