În România sunt numeroase stațiuni montane faimoase, extrem de căutate în special iarna. Iar printre cei dornici să ajungă într-o astfel de stațiune se numără, evident, pasionații de schi, care abia așteaptă reîntâlnirea cu pârtia și peisajele superbe de la munte.
Pârtiile din România sunt accesibile atât amatorilor, cât și schiorilor experimentați. Trebuie însă știut că fiecare pârtie are un anumit grad de dificultate, evidențiat de culoarea acesteia. Astfel, pârtia verde are grad de dificultate ușor și este dedicată celor care iau cursuri de schi și snowboard. Pârtia albastră este pentru începători și are grad de dificultate ușor, în timp ce pârtia roșie indică un grad de dificultate mediu. Pe pârtia neagră, gradul de dificultate dificil, notează click.
Iată, mai jos, care sunt variantele pentru schi în România și cât îi costă pe cei care se relaxează astfel.
În această stațiune din județul Brașov pot fi practicate diferite sporturi de iarnă – schi, snowboard, săniuș.
Sezonul de schi s-a deschis la 18 decembrie 2024 și sunt disponibile toate pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul.
Tarifele pentru skipass 2024-2025, pentru o oră, tur-retur, pornesc de la 70 de lei pentru copii, și 90 de lei pentru adulți, potrivit schipoianabrasov.
Tot în județul Brașov, la Predeal, sunt nouă pârtii de schi, cu grade de dificultate diferite.
Tarifele pentru skipass 2024-2025 pentru o oră, tur-retur, încep de la 50 de lei pentru copii, respectiv 100 de lei, pentru adulți, potrivit teleferic.
În județul Prahova, la Bușteni, schiorii au la dispoziție șapte pârtii, dintre care trei sunt pentru începători, două au dificultate medie, iar alte două sunt dedicate schiorilor experimentați.
Tarifele pentru skipass 2024-2025, pentru o oră, tur-retur, pornesc de la 85 de lei pentru copii și de la 200 de lei pentru adulți, potrivit teleferic.
În Sinaia (județul Prahova), sunt nu mai puțin de 18 pârtii de schi și de snowboard, atât pentru începători, cât și pentru experimentați.
Cea mai lungă pârtie de schi din Sinaia este Drumul de Vară, cu o lungime de 2972 mtri și un grad de dificultate mediu. Aceasta pornește de la 2.045 de metri altitudine și are sosirea la 1.607 de metri.
În județul Prahova, la Azuga – una dintre cele mai vechi stațiuni de schi din România -, sunt șapte pârtii, pe care se poate practica și snowboard-ul.
Tarifele pentru skipass 2024-2025 pornesc de la 20 de lei (2 puncte), respectiv 100 de lei (10 puncte).
Stațiunea Rânca din județul Gorj, aflată la o altitudine de 1.600 de metri, este traversată de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România.
Pentru schiori însă, cel mai mult contează că la Rânca sunt șase pârtii de schi, care dispun de instalații de teleschi. De asemenea, pasionații de săniuș au, și ei, o pârtie doar pentru ei.
Și în nordul țării se poate schia. Ne referim la stațiunea Vatra Dornei din județul Suceava, unde sunt patru pârtii. Una dintre acestea are un nivel ușor de dificultate, iar celelalte, nivelul mediu sau dificil.
Pârtia Dealul Negru din Vatra Dornei este considerată una dintre cele mai mari din România, cu o lungime de 3.200 de metri, grad de dificultate mediu și transport pe cablu.
Citește și Un copil român are IQ-ul lui Albert Einstein! ”Am început la școală, dar mă plictiseam”