Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 29 iunie, comunele clujene Râșca și Mărișel își montează panouri fotovoltaice, pentru a acoperi consumul de energie electrică, notează ziare.com. Proiectele urmează să fie depuse la Ministerul Energiei, pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile.
Consiliul Judeţean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare pentru înființarea unor capacități de producție a energiei electrice din sursă solară, în două noi comune din zona de munte a județului, adică Râșca și Mărișel. Proiectul implementat de autoritatea locală are în vedere înființarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp în comuna Râșca. Totodată, vor fi instalate 364 astfel de panouri, a căror capacitate va fi de 550 de W fiecare. În ceea ce privește parcul fotovoltaic care va fi edificat pe teritoriul comunei Mărișel, el va avea o putere instalată de 205kWp și va fi alcătuit din 500 de panouri (410W fiecare).
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbare majoră în Cluj Napoca. Românii vor găsi stații de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare bloc nou
„Consiliul Judeţean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înfiinţării unor capacităţi de producţie a energiei electrice, din sursă solară, în două noi comune din zona de munte a judeţului, respectiv Râşca şi Mărişel. (…)
În ceea ce priveşte comuna Râşca, proiectul implementat de autoritatea locală prevede înfiinţarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp.Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare. Facilitatea va fi realizată pe o suprafaţă de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare.
Referitor la parcul fotovoltaic ce va fi edificat pe teritoriul comunei Mărişel, acesta va avea o putere instalată de 205 kWp şi va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare”, se arată în comunicatul Consiliului Județean Cluj.
Primele informații arată că ambele capacități de producție a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu. Concret, vor fi folosite pentru iluminarea stradală din toate satele aparținătoare, dar și pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune clujene.
„În ceea ce ne priveşte, susţinem prin toate mijloacele posibile comunele care optează pentru beneficiile producerii şi consumului de energie nepoluantă, regenerabilă.
Diminuarea cheltuielilor de funcţionare cu energia electrică convenţională folosită pentru iluminatul stradal şi a obiectivelor publice va aduce economii însemnate la bugetele locale. Încurajăm, deci, toate autorităţile locale să recurgă la acest gen de proiecte”, declară președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Proiectele urmează să fie depuse la Ministerul Energiei pentru obținerea de fonduri nerambursabile din „Fondul pentru modernizare”. Concret, investiția va fi făcută cu ajutorul programului național de sprijin pentru modernizarea și eficientizarea sistemelor energetice și îmbunătățirii eficienței energetice.
Citește și despre următorul subiect: Chirii mai scumpe în România, în 2023. Care sunt prețurile în imobiliare, în București, Cluj, Brașov, Timișoara și Iași