- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas uriaș pentru România! Noua tehnologie care se va produce în țara noastră va da lovitura la nivel mondial

06 Jul, 11:48 • Fundeanu Madalina
România este gata să dea lovitura pe plan mondial cu un nou tip de tehnologie produsă la noi în țară! Ce este tehnologia amoniacului albastru și de ce este utilă?
Pas uriaș pentru România! Noua tehnologie care se va produce în țara noastră va da lovitura la nivel mondial

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a transmis că în România se fac pași uriași pentru a produce tehnologia amoniacului albastru. Aceast tip de tehnologie este util atât la extragerea gazelor, cât și la producția de îngrășământ pentru agricultură. Mai mult de atât, marile vapoare vor folosi această tehnologie pe baza amoniacului albastru drept combustibil pentru navigație, conform știripesurse.ro.

România este gata să dea lovitura pe plan mondial cu un nou tip de tehnologie produsă la noi în țară!

„Am vorbit de foarte multe ori de avantajele pe care ni le oferă poziționarea țării noastre și de multitudinea bogățiilor naturale de care dispunem. La #MEAT am găzduit un workshop dedicat explorării posibilităților de a aduce valoare adăugata, aici în România, gazului din Marea Neagră.

Un astfel de proiect îl reprezintă producerea amoniacului albastru. Acest tip de amoniac, obținut din gaz, presupune și captarea și stocarea carbonului, ceea ce se poate face în sondele depletate de gaz sau petrol. Acest lucru înseamnă posibilitatea de a relansa producția de îngrășăminte pentru agricultură.

Mai mult decât atât, amoniacul albastru se profilează a fi noul combustibil pentru motoarele vaselor care străbat oceanele.

Ai mai putea citi: Fabrică cu tradiție din România, redeschisă după 30 de ani. „Deocamdată atâta putem”

tehnologie pe baza amoniacului albastru
tehnologie pe baza amoniacului albastru

Fertilizer Industrial Services, respectiv Dan Cojocaru și Bogdan Bretescu. Compania cu sediul la Londra este înființată și condusă de experți români, care sunt implicați în dezvoltarea globală a proiectelor pentru amoniac albastru sau verde.

Pentru a realiza în România acest proiect este necesară o etapă de evaluare și planificare, de aceea am stabilit să mărim componență Grupului de lucru format din reprezentanți ai #MEAT, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Romgaz, cu reprezentanții ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, CONPET și OMV Petrom”, a transmis minstrul Radu Oprea, privind noul tip de tehnologie.

Ce este amoniacul albastru

Amoniacul albastru reprezintă un compus chimic produs din gaze naturale, iar CO₂ eliberat în proces este captat și stocat prin tehnologii de capturare și stocare a carbonului (CCS/CCUS). Această tehnologie inedită are un imens potențial de a valorifica gazele din Marea Neagră, fără a produce pagube în mediul înconjurător.

Prin producerea acestei substanțe, România ar putea relansa producția de îngrășăminte chimice, având posibilitatea de export atât în Uniunea Europeană, cât și în Asia. Molecula de amoniac (NH₃) este alcătuită dintr-un atom de azot (N) și trei atomi de hidrogen (H), legați prin legături covalente polare simple. Valorificarea resurselor de gaze naturale din România ar aduce beneficii economice uriașe.

Vezi și: Românii muncesc mult, dar rămân săraci. Situația dramatică a angajaților din industria textilă: lucrează pentru branduri de lux și au salarii mizere