Sectorul avicol este pus în pericol! Uniunea Europeană a propus recent interzicerea creșterii păsărilor de curte în cuști, conform profit.ro. Mai multe organizații agricole au reacționat și și-au arătat nemulțumirea.
Lovitură puternică pentru sectorul avicol. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat încetarea creșterii păsărilor de curte în cadrul cuștilor. Reprezentanții EFSA susțin că această practică, deși este una „populară”, este periculoasă și aduce mari motive de îngrijorare în industrie.
Responsabilii EFSA iau atitudine. Aceștia au propus încetarea creșterii păsărilor de curte în cadrul cuștilor, susținând că acest lucru duce la mutilarea lor și la afectarea bunăstării. Conform primelor informații, continuarea acestei practici este cea care pune în pericol întreaga industrie, dar și consumatorii.
Organizațiile agricole și-au arătat nemulțumirea în fața noilor propuneri. Conform acestora, sunt „recomandări fără precedent care, dacă ar fi aplicate în acești termeni, ar duce pur și simplu la dispariția celei mai mari părți a sectorului avicol european, inclusiv a cărnii și ouălor”.
Citește și: Legi noi pentru crescătorii de păsări din România. Ce vor fi nevoiți să facă pentru a nu pierde afacerea
Copa-Cogeca și AVEC sunt câteva dintre organizațiile agricole care au reacționat public în fața acestei recomandări. Reprezentanți din întreaga lume și-au exprimat nemulțumirea, susținând că producătorii nu vor mai rezista.
„Cum vor putea rezista producătorii din UE în fața unei concurențe internaționale acerbe care nu aplică standarde atât de ridicate la fermă?”, întreabă cu îngrijorare responsabilii organizațiilor europene.
Creșterile de import sunt resimțite deja la nivelul Braziliei, Ucrainei și Thailandei. Societățile agricole nu au evitat să aducă acest lucru în discuție, având în vedere că domeniul lor este pus în pericol odată cu implementarea acestei propuneri. Cu toate acestea, recomandarea reprezentanților EFSA are la bază diferite studii, care atestă pericolele pe care puii și găinile le confruntă la nivelul fermelor din Uniunea Europeană, în condițiile în care cresc în cuști.
Potrivit EFSA, păsările pot suferi de stres de izolare sau colectiv, și de asemenea, mișcările lor sunt restricționate sever. Autoritatea europeană le recomandă responsabililor din industrie să se orienteze către structuri cu mai multe etaje, cu zone speciale pentru ouat și cu pergole. Reprezentanții susțin, în același timp, că este momentul ca mutilarea să se oprească, precum tăierea crestelor sau a ciocurilor. Chiar dacă scopul este acela de a împiedica păsările să se desfigureze între ele, bunăstarea lor este afectată sever prin această acțiune.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Un focar de gripă aviară a fost identificat la finalul lunii ianuarie. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România vine cu un răspuns