Paștele Ortodox va fi sărbătorit în 2024 abia în luna mai. Mai exact, în 2024, Paștele Ortodox pică pe 5 mai, după ce românii se vor bucura de ziua liberă de 1 mai, când se sărbătorește Ziua Muncii.
Paștele Catolic, însă, va pica mult mai devreme în 2024. Mai exact, credincioșii catolici sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos pe data de 31 martie 2024.
Dacă au fost ani la rând când această sărbătoare a picat la ortodocși și catolici în același timp, abia în 2025, Învierea Domnului la ortodocși coincide cu cea la catolici. Toată lumea va sărbători atunci Învierea lui Iisus Hristos în același timp, adică pe data de 20 aprilie. Și în 2026 și 2027, credincioșii ortodocși și cei catolic vor sărbători în același timp Învierea pe 12 aprilie, respectiv 2 mai.
Cât despre zilele libere, cu ocazia acestei sărbători, românii au la dispoziție două zile libere: Vinerea Mare – vinerea de dinaintea Învierii, sărbătorită anul acesta pe 14 aprilie 2023 (în cazul Paștelui ortodox) și ziua de luni, a doua zi (prima zi este întotdeauna duminica).
Cum se calculează data sărbătorii Învierii Domnului?
Cu siguranță ai văzut că data Învierii lui Iisus Hristos este diferită de la an la an. Dar te-ai întrebat vreodată cum se calculează data sărbătorii Paștelui? Ei bine, există două fenomene naturale care influenţează stabilirea datei Paştelui:
Cel de-al doilea este motivul pentru care data Învierii Domnului variază în fiecare an, pentru că luna plină apare fie mai aproape, fie mai departe de echinocţiu.
Te mai poate interesa și: Atletul Albanez – Afacerea Memishilor din Slatina. Prăvălia celor mai iubiți albanezi din România a marcat filele de istorie din anii ’80