Paște 2025. Aceste produse specifice sărbătorilor pascale se scumpesc, însă, de la an la an, astfel că tot mai puțini români își mai permit să și le pună pe masă. Și în 2025, lucrurile vor sta, cel mai probabil, la fel. Primele preparate de Paște au apărut deja în supermarketuri, iar prețurile sunt dintre acelea care îi vor ține pe mulți români la distanță.
Recent, reprezentanți ai Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorului au mers într-un supermarket și au constatat că prețurile cerute de comercianți pe kilogramul de cozonac și kilogramul de pască sunt aproape ireale. Pozele etichetelor produselor au fost postate pe rețelele sociale, alături de comentarii ale ANPC referitoare la compoziția produselor, iar internauții au luat foc.
Conform datelor transmis de ANPC, prețul cerut pentru un kilogram de pască sau de cozonac ajunge la 120 de lei. Sunt și cazuri unde cozonacul costă aproape 150 de lei pentru doar 850 de grame, potrivit bugetul.ro
„Pască, 3 conservanți, margarină și acid citric – 120 lei/kg. Cozonac cu ulei de palmier, aromă de panettone și dioxid de sulf – 149 lei/850 g. Cât credeți că ne va costa masa de Paște pentru două persoane?”, a transmis Asociația Națională pentru Protecția Consumatorului, pe Facebook.
Postarea a fost urmată de un val de comentarii venite de la internauți indignați. Cu toată indignarea, au fost și comentatori care au putu să facă haz de necaz.
Citeste si Prețuri EXPLOZIVE la carnea de miel înainte de Paște! Cât trebuie să scoată românii din buzunar
„Cu praf de ouă, brânză sintetică și conservanți, asta numesc ei turta aia cancerigenă!”,
„E bunăăă! Cu atâția conservanți, ne conservam și noi. Margarina e fix ce trebuie!”,
„Din declarația nutrițională rezultă că doar urma e de unt!”, sunt doar câteva dintre comentariile internauților.
Pare greu de crezut că cele mai banale legume, roșiile și castraveții, au ajuns să coste o avere. Și, totuși, nimic mai adevărat.
ANPC a mers și într-o piață din Cluj, unde a constatat că o carcasă de miel costă 60 de lei pe kilogram, varza românească, 12 lei, ridichile, 4 lei pe legătură, ceapă, 3 lei. Iar „piesa de rezistență” au constituit-o castraveții, care se vindeau cu nu mai puțin de 25 de lei per kilogram.
Situația este asemănătoare și în piețele din București sau din alte orașe. Un kilogram de roșii și unul de castraveți cumpărate de la țărani ajung să depășească 100 de lei.
Citeste si Când vor primi pensionarii ajutorul de 400 lei pentru Paște
Înainte de Paște, un kilogram de roșii din piață se vinde cu aproximativ 70 de lei, iar castraveții pot ajunge la 40 de lei. Aceste scumpiri se datorează mai multor factori, printre care condițiile meteorologice nefavorabile (temperaturile scăzute și precipitațiile abundente din lunile anterioare) care au afectat producția din acest an, creșterea costurilor de producție și investițiile necesare pentru culturile de extra-sezon.