- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pastilele de gât, nocive pentru bolnavi. Avertismentul specialiştilor: „Într-o cantitate e medicament, în alta e otravă”

06 Feb, 19:35 • stefan.vlad
Pastilele de gât, nocive pentru bolnavi. Odată cu sezonul virozelor, vânzările de pastile de supt pentru gât au explodat. Majoritatea conţin E-uri şi cantităţi mari de zahăr. Aşa se face că mulţi ajung să ia pastilele ca „pe bomboane”.
Pastilele de gât, nocive pentru bolnavi. Avertismentul specialiştilor: Într-o cantitate e medicament, în alta e otravă

Pastilele de gât, nocive pentru bolnavi. Ele conţin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menţionată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat pe 31 de produse.

Pastilele de gât, nocive pentru bolnavi

Tot zahărul, toţi aditivii, coloranţii sunt adjuvanţi pentru a da: culoare, textură, gust, să fie dulce, să nu fie amar. Discutăm despre cumulul lor. Orice produs, într-o cantitate e medicament, în alta cantitate e aliment şi în alta e otravă. Găsim 6 e-uri într-un astfel de produs, 7 e-uri într-o pâine, 6-7 e-uri într-o margarină, 11-12 e-uri într-un salam şi la sfârşitul zilei ne trezim cu 100 de e-uri”, avertizează InfoCons.ro.

În plus, în urma testelor, s-a constatat că o singură pastilă poate conţine chiar şi 1,5 grame de zahăr. Şi asta în condiţiile în care cantitatea zilnică recomandată de OMS este de 25g. Luate fără îndrumarea medicului, pacienţii care suferă de diabet ar putea avea probleme.

Recomandarea specialiştilor este ca înainte de a lua orice tip de pastilă, să citiţi eticheta şi prospectul. În plus, dacă le aveţi în casă de câteva luni, ar fi bine să aruncaţi o privire şi pe termenul de expirare.

Citeşte şi: Poți rămâne fără permisul de conducere din cauza unei simple pastile de gât. Cum e posibil, iată experimentul făcut de un polițist

Lista medicamentelor pentru adulți și copii

Ministerul Sănătăţii a publicat oficial pe site-ul propriu lista medicamentelor pentru adulţi şi copii antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă disponibile în prezent în România. Multe dintre ele înlocuiesc cu succes paracetamolul sau ibuprofenul.

În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, menţionând că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare. Mai mult, exporturile vor fi limitate pe o perioadă bine definită.

Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă.

Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu.

Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineaţă sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni.

Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...