- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Patriarhia nu are bani … de taxele de șantier. Instituția are datorii de aproape 1 milion de lei către Inspectoratul de Stat în Construcții

01 Nov, 17:03 • Gabriela Andreescu
Patriarhia Română nu și-a achitat la timp taxele de șantier la Catedrala Mântuirii Neamului, pe care ar fi trebuit să le vireze în contul Inspectoratului de Stat în Construcții.
Patriarhia nu are bani ... de taxele de șantier. Instituția are datorii de aproape 1 milion de lei către Inspectoratul de Stat în Construcții

O acțiune în justiție este în desfășurare pe rolul Curții de Apel București, instituțiile implicate fiind Patriarhia Română, pe de o parte, și Inspectoratul de Stat în Construcții, pe de cealaltă parte.

Litigiul durează încă din anul 2020, atunci cânt ISC a cerut instanței să oblige Patriarhia Română să plătească suma de 935.026,42 de lei reprezentând taxe pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, informează Fanatik.

Inspectoratul de Stat în Construcții a susținut că Patriarhia Româna a obținut două Autorizații de Construire – 454 – S / 14.12.2017, respectiv 118 – S / 22.03.2018 fără achitarea sumelor respective.

Prima autorizație se referă la lucrări de modificare la construcția lăcașului de cult Catedrala Mântuirii Neamului – amenajare parcare subterană acoperită și piață pietonală, iar cea de-a doua – lucrări de construire, etapa I – Catedrala Mântuirii Neamului și dependințe asimilate – modificări la construcția autorizată cu AC 314 – S / 2020, AC 569 – S / 2014 și 353 – S / 2017.

Pentru cele două lucrări, Primăria Sectorului 5 a eliberat autorizații de construire, însă fără dovada achitării taxelor necesare către Inspectoratul De Stat în Construcții. În ambele documente, valoarea totală a lucrărilor era de 186.805.282,68 lei (aproximativ 37,4 milioane euro).

În martie 2021, Primăria Sectorului 5 a rectificat conținutul autorizației de construire 118 – S / 22.03.2018 la suma de 21.116.978 lei (aproximativ 4,3 milioane euro).

Legea 10/1995 privind calitatea în construcții reglementează că ”investitorii sau proprietarii au obligația să vireze către Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC, o sumă echivalentă cu o cotă de 0,5% din valoarea fără TVA a lucrărilor pentru realizarea construcțiilor noi și a lucrărilor de intervenție la construcțiile existente pentru care se emit, în condițiile legii, autorizații de construire / desființare” (art 43).

Pentru Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhia Română are datorii de aproape 1 milion de lei către Inspectoratul de Stat în Construcții
Pentru Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhia Română are datorii de aproape 1 milion de lei către Inspectoratul de Stat în Construcții

Suma de plată se virează în două tranșe: 50% la data informării ISC în legătură cu debutul lucrărilor, iar restul până la data procesului verbal de recepție, până la terminarea lucrărilor.

În 2020, când a fost inițiat procesul, Inspectoratul de Stat în Construcții susținea că Patriarhia nu a plătit această primă tranșă, obligatorie în faza incipientă a lucrărilor.

Ca răspuns la inițierea dosarului în justiție de către ISC, Patriarhia Română a cerut respingerea acțiunii, în lipsa unui titlu de creanță fiscală în care să fie individualizată suma de 934.026,42 de lei.

Totuși, pe 16 aprilie, Patriarhia a făcut dovada plății debitului principal: 467.013,21 lei pentru cota de 0,25% din valoarea lucrărilor începute în 2017 și 52.792,45 lei – pentru lucrările începute în 2018, fără ca ISC să conteste modul de calcul al Patriarhiei.

În iunie 2021, ISC își modifică pretențiile și solicită suma de 883.872,85 de lei, reprezentând penalități de întârziere de 0,15% pe zi, pentru cele două autorizații emise, pentru care Patriarhia nu a plătit la timp.

În continuarea acestei îndelungate acțiuni în justiție, Tribunalul București a stabilit, în septembrie 2021, că Patriarhia trebuie să plătească această sumă, după cum urmează: 62.163,11 lei (penalități aferente cotei de 0,25% din valoarea lucrărilor autorizate prin AC 118 – S / 22.03.2018) și 821.709,94 lei (penalități aferente cotei de 0,25% din valoarea lucrărilor autorizate prin AC 343 – S / 14.12.2017).

Deși sentința a fost dată în octombrie 2021, motivarea a fost comunicată abia în septembrie 2022. Câteva zile mai târziu, Patriarhia Română a făcut recurs, dosarul fiind înaintat, în acest moment, la Curtea de Apel București.

Într-un răspuns pentru sursa citată, Patriarhia Română a confirmat că este parte în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București, însă a refuzat să comunice dacă a achitat sau nu taxa respectivă, precum și motivele pentru care respectiva sumă nu a fost virată la timp

”Prin prezenta, vă confirmăm că suntem parte în dosarul 33230/3/2020*, aflat pe rolul Curții de Apel București, însă informațiile pe care le solicitați intră sub incidența art 12, alin. 1, lit. f) din Legea nr 544/2001, potrivit cărora se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art 11/1, informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces. Ca atare, vă rugăm să lăsați justiția să soluționeze acest dosar fără niciun fel de ingerință”, se arată în răspunsul Patriarhiei Română.

Citește și: Peste 700.000 de români lucrează în construcții în Europa, dar în țară de abia se găsesc muncitori. Avertismentul constructorilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci