Patriarhul Daniel încasează lunar 23.920 lei (brut), potrivit datelor publice. Venitul său este de aproximativ cinci ori mai mare decât cel al unui preot obișnuit.
Mai-marele BOR mai are dreptul să încaseze o indemnizație, pentru funcția de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Conform grilei de salarizare, funcția este asimilată celei de ministru și este în valoare de 21.840 de lei (brut).
Pe de altă parte, Patriarhul a afirmat de mai multe ori că o parte importantă a venitului său este donat angajaților cu salarii mici din Administrația patriarhală, dar și pentru construcția mănăstirii din satul natal, Dobrești, jud. Timiș.
BOR a precizat că Preafericitul Părinte Daniel plătește din salariul său o contribuție lunară pentru locuință și una pentru masă. În plus, el își achiziționează din banii săi haine și cărți.
Salariile preoților din România variază în funcție de nivelul de educație al acestora. Astfel, un preot cu studii medii poate încasa lunar aproximativ 4.000 de lei, în timp ce unul cu studii superioare, absolvent al Facultății de Teologie, poate ajunge și la 5.000 de lei pe lună. Aceste sume nu sunt, însă, fixe, ci pot fluctua și în funcție de vechimea preotului.
Salariile preoților sunt finanțate de la bugetul de stat, iar în 2023, suma alocată cultelor religioase pentru salariile acestora a fost de 817,3 milioane de lei, cu 5% mai mare față de anul 2022.
Statutul de preot militar vine cu o serie de beneficii substanțiale. Preoții militari au salarii mai mari decât colegii lor „civili”, ei fiind plătiți ca orice ofițer. În plus, ei se subordonează atât BOR, cât și instituțiilor în care activează și care pot fi: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Justiţiei – Direcţia Generală a Penitenciarelor.
Legea 194/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar prevede că șefii secțiilor de asistență religioasă sunt asimilați gradului de general de brigadă, iar în subordinea lor activează preoți împărțiți în trei categorii asimilați gradelor de colonel, locotenent-colonel și maior, potrivit fanatik.ro. Mai exact, un preot hirotonit, după ce a activat doi ani ca preot paroh și apoi a câștigat concursul de la nivelul arhiepiscopiilor, poate deveni direct maior, salariul lui de bază variind între 4.819 și 5.110 lei. În funcție de categorie și gradul asimilat, salariile de bază cresc la 5.212-5.528 lei pentru un locotenent-colonel, 5.791-6.844 lei pentru un colonel și 6.844-7.282 pentru un general de brigadă.
Acestea reprezintă solda de funcție la gradația 0. După trei ani de la obținerea statutului de ofițer, se acordă gradația I ce determină o majorare a soldei de funcție cu 3%. Pentru militari gradațiile, până la VI, se acordă odată la trei ani, la fiecare leafa majorându-se cu 3% din salariul anterior. Pe lângă solda de funcție, se acordă și solda de grad care variază între 330 de lei pe lună pentru un maior și 370 de lei pentru un general de brigadă.
Preoții militari nu sunt mulți în România, în jur de 100. La momentul actual, există doar aproximativ 80 de biserici și capele militare în care aceștia oficiază slujbe. Instituțiile militarizate pot recurge și la serviciile oferite de preoți parohi prin convenții civile.
De asemenea, preoții militari beneficiază de pensii speciale, precum orice ofițer de carieră.