Pe litoral, patronii din domeniul turismului se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă și au început să aducă oameni din țări precum Sri Lanka, Nepal sau India. Unii dintre angajați sunt deja cazați la malul mării și nu mai au de gând să plece prea curând, relatează sursele Antena 3 CNN.
Patronii de pe litoral, din domeniul turismului, caută deja forță de muncă pentru sezonul estival. Aceștia se confruntă cu o lipsă acută de personal, astfel că aleg să aducă oameni din zone precum Sri Lanka, Nepal sau India.
Numărul muncitorilor străini care lucrează pe litoral s-a dublat în ultimii ani. La nivel naţional avem încadraţi peste 200.000 de angajaţi de peste hotare, în special cei proveniți din Asia.
Este şi cazul lui Newton şi al soției lui, Ayomi, care vin din Sri Lanka. Amândoi lucrează într-un restaurant pescăresc din Agigea. Ei spun că nu vor să mai plece de la noi din țară. Ayomi susține că folosește o parte din banii primiți de la serviciu, în România, iar cealaltă parte o trimite acasă. Deși nu cunoaște limba română, Ayomi lucrează la recepție.
Te-ar mai putea interesa și: Se scumpesc vacanțele pe litoralul românesc, în 2024. Anunțul făcut de ANAT: „Hotelurile au mărit chiar și cu 20%”
Clienții se declară mulțumiți de serviciile oferite de ei, povestind că angajații sunt atenți cu cei care calcă pragul locației, dar și la curățenie.
Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze la noi în industria ospitalității începe de la 2.500 de lei și poate depăși uşor peste 6.000 de lei pe lună.
Și anul acesta debutul sezonului estival pe litoralul din România va întâmpina câteva probleme. Au fost realizate zeci de hectare de plaje noi, care, din păcate, nu au fost atribuite nimănui.
Licitaţiile sunt programate să înceapă cel mai devreme în luna aprilie 2024, însă este oricum prea târziu pentru a fi amenajate la timp, spun operatorii economici. Mai exact, 57 de sectoare de plajă sunt ale nimănui, pentru că vechile contracte cu cei care le operau au expirat anul trecut.
În ciuda acestui lucru, Administraţia Apele Române nu vine cu nicio veste despre organizarea licitaţiei anuale. Cele mai multe plaje neamenajate se află în Eforie: peste 30 de suprafeţe uriaşe de nisip arată ca un imens şantier.
Vezi și: Mai multe stațiuni turistice în România! Guvernul aprobă atestarea lor în ședința din 16 februarie