În majoritatea cazurilor, angajatorii sunt obligați să ofere pauză de masă salariaților, așa cum prevede Codul muncii. Iată cum se aplică normele Codului muncii, de la o situație la alta.
1.Codul muncii recunoaște dreptul la o pauză de masă, dar nu pentru toți salariații, ci doar pentru ceu care lucrează mai mult de șase ore. Dreptul salariaților la această pauză nu e doar o uzanță, ci un drept reglementat pentru cei care lucrează opt ore pe zi.
„În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, se arată în Codul muncii, potrivit avocatnet.ro.
În cazul angajaților minori, dreptul la pauză de masă apare mai repede – după patru ore și jumătate de muncă.
2.Pauza trebuie să fie prevăzută în regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă. Aici trebuie să apară condițiile de acordare ale pauzei. Aceste lucru este în avantajul angajatorului, pentru a se asigura că angajații nu își iau pauza când doresc sau că aceasta durează prea mult sau nu este luată deloc. Faptul că nu e prevăzută nicăieri, în scris, nu înseamnă că nu există dreptul la pauză de masă.
3.Pauzele de masă nu se includ în durata zilnică normală a timpului de muncă, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern. Ăărșile pot să convină, în contractul colectiv, că pauza de masă e inclusă în durata celor opt ore. Dacă, de exemplu, pauza de masă este stabilită la 30 de minute, în fiecare zi de muncă, la ora 13.00, iar angajatorul e de acord ca cele 30 de minute de pauză să nu-i oblige pe lucrătorii cu program de la 09.00 la 17.00 să plece la 17.30.
4.În cazul angajaților part-time, situația pauzei de masă este reglementată expres în cazul minorilor care lucrează peste patru ore și jumătate și în cazul adulților care lucrează peste șase ore. Pentru sub șase ore nu există dreptul la pauză de masă în cazul adulților, dar asta nu îi împiedică pe angajatori să ofere acest drept.
5.Ce se întâmplă dacă angajatul suferă un accident în timpul pauzei de masă. Potrivit normelor de aplicare ale Legii SMM, în acest caz accidentul este încadrat ca accident de traseu.
„Accidentul survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul”.