- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pe 9 septembrie se lansează o nouă monedă în România. BNR anunță ce valoare va avea

07 Sep, 13:03 • Bumbeneci Diana
O nouă monedă apare în România. Banca Națională a României anunță ce valoare va avea aceasta.
Pe 9 septembrie se lansează o nouă monedă în România. BNR anunță ce valoare va avea

Banca Naţională a României va lansa luni în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 130 de ani de la naşterea lui Camil Petrescu. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat transmis pe pagina oficială a BNR.

O nouă monedă apare în România

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, aversul monedei prezintă o compoziţie inspirată din romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, inscripţia “ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2024”.

Reversul monedei redă portretul, numele lui Camil Petrescu şi anii între care acesta a trăit “1894” şi “1957”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Ai mai putea citi și: Anunțul zilei vine de la BNR: Se lansează o nouă monedă de mare importanță în România

Noua monedă BNR
Noua monedă BNR

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Indiferent de cerere, tirajul nu va fi mărit.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 510 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate. Monedele pot fi comandate încă din prima zi de la lansare, mai ales că acestea sunt la mare căutare în rândul colecționarilor de bani cu însemnătate specială, multe dintre monede fiind scoase ulterior la vânzare cu prețuri greu de atins

Monedele din argint cu tema 130 de ani de la naşterea lui Camil Petrescu au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Camil Petrescu (n. 9/21 aprilie 1894, București, România – d. 14 mai 1957, București, România) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română, în special, ca inițiator al romanului modern.

Nicolae Manolescu scria că „Întreaga poetică a romanului camil-petrescian exprimă renunțarea curajoasă la iluzia cunoașterii absolute a omului”.

Ai mai putea citi și: Ai această monedă acasă? Poți obține 50.000 de euro pe ea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult