- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pe când odată era „croitorașul” Europei, România nu mai dispune de fabrici autentice. Peste 1.200 de firme și 10.000 de salariați au dispărut!

27 Oct, 10:01 • Oprea Alina
România a rămas fără aproape 1.200 de firme și 10.000 de angajați care produc textile, îmbrăcăminte și încălțăminte! Odată, purta titlul de „croitorașul” Euopei, iar acumeste aproape o fantomă pentru Europa în acest domeniu!
Pe când odată era „croitorașul” Europei, România nu mai dispune de fabrici autentice. Peste 1.200 de firme și 10.000 de salariați au dispărut!

De-a lungul timpului, România s-a confruntat cu foarte multe probleme, iar domeniul textil face parte din aceste probleme. Statul român a pierdut aproximativ 9.350 de companii, la finalul anului 2022, care se ocupau de producerea textilului, de îmbrăcăminte și încălțăminte, înregistrând o scădere cu 1.200 față de anul 2021 și cu aproape 2.000 mai puțin decât în anul 2008, iar anul 2008 a reprezentat succesul real al României, fiind un an cu un boom economic fantastic și o perioadă în care acest sector încă atrăgea noi investiții.

Totodată, CAEN-urile specifice acestui domeniu prezentau 310.000 de angajați, iar astăzi sunt de trei ori mai puțini, iar numărul angajaților scade continuu.

Totul are un motiv pentru care se întâmplă aceste lucruri. Industria de textile din România pierde foarte mult, de la fabricile care se închid din lipsă de comenzi, problemele financiare sau pentru că se mută în alte țări, la pierderea angajaților. România are o expertiză foarte bună în acest domeniu, însă, după cum am menționat anterior, există un motiv plauzibil, iar acesta este reprezemtat de faptul că România a devenit un stat foarte scump.

„Lumea ne cunoaşte sub denumirea de croitorul sau pantofarul Europei, dar lucrurile nu mai stau chiar aşa, din cauza creşterii preţurilor cu forţa de muncă. Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabricile de textile. Unele dintre ele şi-au făcut branduri proprii – Brainconf, Secuiana, Jolidon –, dar care au intrat în declin.”, a comunicat Adrian Câzu, director de magazine în cadrul Benvenuti, unul dintre principalii jucători din industria de retail de încălţăminte, potrivit Ziarul Financiar.

Citește mai multe despre: Consilierul de stat László Borbély: „Doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă. Avem oportunitatea să creștem industria textilă, dar trebuie să o reașezăm pe baze sustenabile”

Industria textilă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte, un pilon de bază al exporturilor din România!

România se baza foarte mult pe industria textilă, însă dată fiind situația curentă, acest domeniu nu mai poate fi considerat un pilon care să reprezinte un sprijin în economia romnească.  Salariul minim pe economie a rămas, din păcate, printre cele mai mici din economie, iar oamenii au migrat și au ales alte sectoare de activitate, în timp ce alții au plecat peste hotare.

România, industria textilă
România, industria textilă

Totuși, odată ce salariul minim pe economie creștea în mod frecvent, a crescut și câștigul în producția de haine și pantofi. Astfel, brandurile au ales să își mute producția în Asia sau în afara Uniunii Europene. Iar asta în contextul în care mare parte din fabrici sunt deţinute de antreprenori care lucrează cu brandurile de modă în sistem  lohn. Astfel, mărcilor le e uşor să renunţe la contracte şi să caute alţi furnizori, dat fiind că nu e investiţia lor în producţie.

„Toate brandurile care îşi comandau produsele la fabricile din România s-au mutat încet în locuri în care costurile sunt mai mici, fie în Asia sau Africa – Tunisia, Maroc, fie în Republica Moldova, Serbia ori chiar şi în Transnistria. În Oradea s-au închis trei fabrici mari de încălţăminte.”, a adăugat Adrian Câzu, potrivit sursei citate.

Este bine cunoscut faptul că România este cunoscută și pentru a fi o destinație pentru brandurile de lux, precum Louis Vuitton, Gucci, Prada, Moncler, branduri care produc în mod direct în România. Şi nu doar că produc direct, ci investesc în dezvoltare, e cazul Moncler şi Prada. De aceea, cifra de afaceri a sectorului a crescut anul trecut la 22,9 mld. lei, maximul anilor analizaţi de ZF. Asta înseamnă că jucătorii rămaşi devin tot mai mari.

„Ţara asta are ingineri foarte buni. Mi-am dorit să ofer şi zona de servicii la cheie pentru că există avantaje şi pentru brandul propriu (comenzi mai mari, economii de scară – n. red.). Plus că mi-am dorit să fiu şi un ambasador pentru România.”, a declarat Monica Magdas Miller, care şi-a construit întreaga carieră în domeniul modei dincolo de Ocean, în SUA, potrivit sursei citate.

Producția de modă din punct de vedere al americanilor!

Este foarte greu să te gândești, ca american, la România atunci când vine vorba de producție de modă. De ce? Pentru că gândul este automat redirecționat statului italian, iar restul continentului nici măcar nu mai are definiție pentru industria textilă. Italia este recunoscută pentru producția brandurilor foarte scumpe.

Iată câteva păreri și opinii:

„Pentru a schimba această percepţie, e nevoie de răbdare şi de oameni de încredere.“

„Made in România este un curent care are succes pe zona alimentară, pe zona de fashion nu este un curent foarte prezent. Aici vorbim de globalizare. Clienţii caută produse pentru care este mai puţin important unde sunt produse.”

„În industria asta, trebuie mai întâi să îi cucereşti pe designeri, dar trebuie să ai şi preţul corect, şi procesul impecabil de la un capăt la altul.”, potrivit sursei date.

Citește mai multe despre: Top 10 companii antreprenoriale din județele Regiunii Sud-Est au crescut cu 32% și au generat o cifră de afaceri de peste 28 miliarde de lei în 2022 Poză contact

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...