- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pe ce dată intră banii pe cardurile de alimente în iunie? Aproape 3 milioane de români vor primi câte 250 de lei

13 Jun, 16:27 • Adrian Popovici
banii de pe cardurile de alimente vor începe să fie virați începând cu data de 14 iunie 2024. Românii incluși în acest program urmează să primească câte 250 de lei.
Pe ce dată intră banii pe cardurile de alimente în iunie? Aproape 3 milioane de români vor primi câte 250 de lei

Începând de mâine, aproape 3 milioane de români vor primi câte 250 de lei pe cardurile de alimente, aceasta fiind a treia tranșă din anul 2024. Sumele vor fi disponibile începând cu 14 iunie și vor fi distribuite pe parcursul a două săptămâni, până pe 29 iunie, pentru a nu suprapune plata acestora cu alte beneficii sociale, notează Newsweek.

Printre beneficiarii noii tranșe de pe cardurile de alimente se numără aproximativ 2 milioane de pensionari care au venituri sub 2.000 de lei pe lună. De asemenea, alte categorii eligibile includ familiile cu cel puțin doi copii, familiile monoparentale, persoanele cu handicap și cele fără adăpost. Conform evaluării făcute la începutul anului, 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate în această perioadă.

Fondurile de pe cardurile de alimente pot fi folosite exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare sau pentru mese calde, fiind interzisă utilizarea lor pentru cumpărarea de alcool sau țigări. De asemenea, sumele nu se impozitează și nu contribuie la calculul contribuțiilor de asigurări sociale sau de sănătate și nu pot fi supuse executării silite.

Cardurile de alimente
Cardurile de alimente

Te-ar putea interesa și: Românii riscă să NU mai primească tichete de masă. Cele 3 scenarii propuse de Guvern

Cum se distribuie banii pe cardurile de alimente?

În contextul economic actual, cardurile de alimente sunt un sprijin semnificativ pentru multe familii și persoane cu venituri mici, ajutându-le să facă față cheltuielilor zilnice. De asemenea, este important de menționat că următoarea tranșă va fi disponibilă abia la sfârșitul verii, în luna august.

Distribuirea banilor pe cardurile de alimente nu se face în ordine alfabetică sau după județe, ci printr-un soft gestionat de cele trei companii care emit cardurile de alimente. Fiecare beneficiar va putea folosi banii în termen de maxim 12 luni de la data alimentării cardului, exclusiv pe teritoriul României.

Decizia Guvernului de a majora pragul de venit până la 2.000 de lei pentru acordarea acestor tichete sociale a permis includerea unui număr mai mare de beneficiari, reflectând un efort semnificativ de a susține populația vulnerabilă într-o perioadă dificilă economic. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestui sprijin în contextul unei creșteri generale a costurilor de trai.

Pentru cei care nu primesc banii pe cardurile de alimente în termenul stabilit, autoritățile pun la dispoziție numere de telefon pentru a solicita asistență și clarificări.

Citește și: Ajutor financiar majorat cu 7.400 de lei pentru o categorie de români. Cine sunt norocoșii beneficiari