- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pe ce se duc banii românilor? Ce mai rămâne dintr-un salariu minim pentru un concediu în 2024

08 Jul, 23:41 • Adrian Popovici
Inflația și scumpirile au făcut ca românii să se concentreze doar pe traiul de zi cu zi. În aceste condiții, puțini își permit să economisească bani pentru un concediu sau alte forme de recreere.
Pe ce se duc banii românilor? Ce mai rămâne dintr-un salariu minim pentru un concediu în 2024

Pe fondul inflației și creșterii extrem de lente a salariilor, nivelul de trai al românilor a avut mult de suferit în ultimii ani, iar acest lucru se vede, în cele din urmă, și în modul în care aceștia aleg sau sunt nevoiți să-și gestioneze banii. După cum arată statisticile, aproape o treime din banii românilor merg către mâncare, asta în timp ce pentru vacanțe și recreere pot cheltui puțin peste 2%, notează Antena 3 CNN.

Cu unele dintre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană și cu cea mai mare inflație din blocul comunitar, românii se confruntă cu o realitate economică dificilă în gestionarea banilor. Deși cifrele arată că un salariu minim pe economie se apropie de 2.400 de lei lunar, o sumă semnificativă din acești bani este destinată cheltuielilor esențiale, cum ar fi mâncarea și facturile.

Mai mult de 1.000 de lei se duc în fiecare lună pentru aceste nevoi fundamentale, lăsând foarte puțin spațiu pentru alte categorii de cheltuieli, precum recreerea sau vacanțele.

Câți bani pot românii să economisească pentru o vacanță?
Câți bani pot românii să economisească pentru o vacanță?

Te-ar putea interesa și: INS, semnal de alarmă! 4 milioane de români trăiesc în sărăcie. Care sunt județele cele mai afectate

Pe ce își cheltuie românii bani?

Conform datelor Institutului Național de Statistică, românii alocau cel mai mare procent din venituri pe produse agroalimentare și băuturi nealcoolice, reprezentând aproximativ 34,2%. După aceste necesități de bază, urmează cheltuieli pentru locuință, îmbrăcăminte și încălțăminte, iar abia apoi alte categorii cum ar fi transportul, sănătatea sau mobilierul.

În contextul economic actual, bugetele destinate vacanțelor au suferit o reducere semnificativă. Doar o treime dintre familiile din România reușesc să economisească banii necesari pentru o săptămână de vacanță într-un an, iar pentru activități recreative și hoteluri, românii dispun de aproximativ 100 de lei lunar.

„Inflatia crește semnifictiv, prețurile cele mai mari din UE au tăiat din puterea de cumpărare a românilor. În condițiile în care facturile cresc, românilor le este din ce în ce mai greu și au din ce în ce mai puțini bani pentru a face și alte lucruri mai puțin obișnuite decât cele din viața de zi cu zi”, explică  Adrian Negrescu, analist economic.

Statisticile arată că aproximativ două treimi dintre români își permit să plece în concediu o dată pe an, de obicei în timpul verii, și că un sfert dintre ei alocă pentru aceasta între 1.000 și 3.000 de lei. Acești bani, însă, reprezintă o parte semnificativă din veniturile disponibile, ceea ce limitează opțiunile pentru vacanțe mai lungi sau mai exotice.

Citește și: Românii muncesc mult, dar rămân săraci. Situația dramatică a angajaților din industria textilă: lucrează pentru branduri de lux și au salarii mizere