- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pedepse dure străinii care lucrează legal în România și vor să părăsească țara. Avertismentul polițiștilor de frontieră

18 Jun, 18:30 • Adrian Popovici
Mai mulți străini veniți să lucreze legal în România, prinși în timp ce încercau să ajungă ilegal către țările din vestul Europei.
Pedepse dure străinii care lucrează legal în România și vor să părăsească țara. Avertismentul polițiștilor de frontieră

Mai mulți străini din Bangladesh, Egipt, Nepal și Pakistan au fost implicați recent într-un incident serios în România, după ce au fost prinși încercând să părăsească ilegal țara, având ca destinație finală statele din vestul Europei. Aceștia, care fuseseră admiși legal în România pentru a lucra, au încălcat legile frontaliere și au fost supuși unei proceduri severe de expulzare, notează Capital.

Toți cetățenii străini, cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, au fost escortați de polițiștii Centrului de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad până la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. De acolo, au fost trimiși înapoi în țările lor de origine prin curse comerciale regulate.

Inspectoratul General pentru Imigrări a confirmat că acești străini intraseră în România legal în perioada 2022-2024, având drept scop angajarea. Cu toate acestea, ei au fost depistați încercând să treacă ilegal frontiera de stat, ceea ce a condus la plasarea lor în custodie publică înainte de procedura de expulzare.

O consecință majoră a comportamentului lor ilegal este interdicția de intrare în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană pentru o perioadă de cinci ani. Această interdicție nu se aplică doar pentru România, ci pentru întregul spațiu Schengen, având astfel repercusiuni grave asupra mobilității lor în Europa pentru următorii ani.


Te-ar putea interesa și: Cardul de Oportunitate, instrumentul prin care „motorul Europei” vrea să-şi salveze economia, o şansă pentru imigranţi

Câți străini au părăsit țara în ultima zi?

În contextul unor eforturi continue de securizare a frontierelor, autoritățile române au evidențiat o activitate intensă la punctele de trecere în ultimele 24 de ore, gestionând intrările și ieșirile a peste 207.900 de persoane și aproximativ 62.500 de mijloace de transport. Aceste cifre reflectă angajamentul puternic al autorităților în menținerea ordinii și respectării legislației naționale și comunitare.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate și 134 de fapte ilegale la frontieră, inclusiv infracțiuni și contravenții, cu aplicarea unor amenzi și confiscarea de bunuri în valoare semnificativă. În plus, accesul în țară a fost refuzat pentru 19 cetățeni străini care nu îndeplineau condițiile legale, subliniind aplicarea strictă a regulamentelor de imigrație și securitate la frontieră.

În concluzie, cazul străinilor implicați în tentativa de trecere ilegală a frontierei din România subliniază riscurile grave și consecințele aspre pentru cei care încalcă regulile imigrației, indiferent de statutul lor inițial legal în țară. Autoritățile rămân vigilente în fața acestor provocări, asigurând respectarea legilor și protejarea securității naționale și a integrității frontierei statului.

Citește și: Se întâmplă pentru prima dată în istorie! Imigranții veniți la muncă au contribuit la creșterea populației României