Organizatorii aproximează că 300.000 de oameni ar urma să ajungă în Iași în următoarele zile pentru a participa la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva. Oficiali ai Mitropoliei Moldovei și ai Jandarmeriei susțin că rândul pentru închinare la racla unde sunt depuse osemintele considerată făcătoare de minuni se va întinde pe mai mulți kilometri. Participanții ar putea aștepta la coadă până la 20 de ore, perioada de vârf a manifestării religioase fiind pe data de 14 octombrie, notează Libertatea.
Citește și: Aproape 50.000 de români își sărbătoresc ziua de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”
Zeci de mii de oameni au ajuns deja la Iași, acolo unde are loc Hramul Sfintei Parascheva. Odată cu venirea acestora, economia orașului crește, deoarece credincioșii cheltuiesc bani pentru transport, mâncare și cazare.
Pelerinii ajunși deja în Moldova recunosc că găsirea cazării este o problemă în această perioadă.
Venim tocmai din Craiova. A fost drumul destul de lung, dar ne bucurăm de experiență și de vizită. Am luat o noapte la hotel pentru că, fiind destul de lung drumul, este destul de obositor și să avem mai mult timp să putem vizita”, a pus Maria Cercel, pelerin din Craiova, pentru Digi24.
„E o problemă să găsești un loc de cazare în această perioadă în Iași. Majoritatea își rezervă cu luni înainte, cu săptămâni”, a declarat Anca Zota, reprezentant al Centrului de Informare Turistică Iași.
Potrivit datelor, în Iași există doar 4.000 de locuri de cazare. Mulți dintre pelerini aleg să vină și să plece în aceeași zi, dar cu ocazia vizitei la Catedrală, banii se cheltuie, iar oamenii nu pleacă acasă fără suveniruri.
Autoritățile se așteaptă la 300.000 de oameni pentru hramul Sfintei Parascheva, iar dacă fiecare persoană cheltuie, în medie, câte 100 de lei, atunci în economia Iașiului intră, în numai 8 zile, suma de 30 de milioane de lei, echivalentul a 6 milioane de euro. Totuși, economiștii avertizează că profitul vine și cu un cost.
„Trebuie să avem în vedere și ceea ce simte cetățeanul ieșean la nivel personal: cozi interminabile în trafic, costuri cu motorina care nu se mai termină, insatisfacțiile unui oraș supraaglomerat”, a spus Dan Chirleșan, economist.
Citește și: Pelerinajul Sf. Parascheva. A fost anunțat programul Mitropoliei Iaşi în 2024