Tot ce trebuie să știi despre prețul vechimii în muncă. O legislație din România prevede o cotizație minimă la asigurările sociale de 15 ani, respectiv 35 de ani, pentru pensia de limită de vârstă.
Cei care au vechime în muncă de cel puțin 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se mai adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
Românii care încă nu au atins pragul minim de cotizare și se apropie de vârsta de pensionare pot să-și cumpere vechimea în muncă până în data de 31 august 2023.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în OUG 163/2020.
Citește și Românii încă mai au bani: câți s-au înscris la programele RABLA și RABLA PLUS în 2023
Acum mai pot fi cumpărați doar până la șase ani de vechime. Astfel, cotizația e de 750 de lei pe lună sau 9.000 de lei pe an, iar plata se face fie eșalonat, fie într-o singură tranşă.