După adoptarea noii legi a pensiilor, românii au început să adune documentele care atestă veniturile pe care le-au avut de-a lungul stagiilor de cotizare și să calculeze ce pensii vor avea odată cu recalcularea din septembrie. După cum explică Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), noile reglementări îi avantajează pe cei care au muncit mult, în unele cazuri existând posibilitatea ca veniturile lor să crească și cu 80-90%, notează Antena 3 CNN.
Începând cu 1 septembrie 2024, sute de mii de români vor beneficia de pensii majorate, unele dintre acestea crescând cu până la 80-90%, conform declarațiilor făcute de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii. Guvernanții promit că peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari în urma recalculării pensiilor.
Cu toate acestea, creșterile vor varia în funcție de veniturile și vechimea în muncă, precum și de anul ieșirii la pensie. Un aspect important subliniat de Daniel Baciu este că nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări.
Pensionarii care vor beneficia de cele mai mari majorări sunt cei care au avut un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani. Daniel Baciu a explicat că, în cazul unui stagiu de cotizare foarte mare, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%. De exemplu, pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani va crește de la 6.500 de lei pe lună la peste 8.000 de lei, conform noii legi a pensiilor.
„Luăm exemplul unui bărbat profesor, cu un stagiu foarte mare de cotizare, de 44 de ani și opt luni. Profesorii, în general, își prelungesc activitatea, după vârsta standard de pensionare ei cer continuarea activității”, a explicat Daniel Baciu.
Te-ar putea interesa și: Românii care nu vor primi niciun ban în plus la pensie după recalculare. Situația dramatică în care se află 1,3 milioane de pensionari
„Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, a mai adăugat Daniel Baciu.
Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, la fel ca Daniel Baciu, a subliniat că nu contează atât de mult meseria pe care o ai, ci numărul de puncte de stabilitate acumulate. Potrivit acestuia, un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, din care 9 luni a efectuat stagiul militar și 5 ani a urmat cursurile facultății la zi, are o pensie de 6.563 lei și 91,25391 puncte realizate. După indexarea din ianuarie, pensia acestuia a crescut la 7.471 lei, fiind majorată cu 13,8%, adică aproximativ 1.000 de lei în plus.
După noua majorare din septembrie, acesta va ajunge la 101,42057 puncte realizate și o pensie de 8.216 lei pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 25,18%. Hadăr a explicat că profesorul câștigă aproape 1.500 de lei doar din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă. El face parte din categoria de pensionari care, fără punctele de stabilitate și vechime, nu ar fi obținut o creștere semnificativă, având o pensie de puțin peste 7.000 de lei.
După cum explică Daniel Baciu creșterea pensiilor începând din septembrie 2024 este o veste bună pentru milioane de pensionari români, în special pentru cei cu un stagiu de cotizare îndelungat. Recalcularea pensiilor promite să aducă venituri mai mari pentru un număr considerabil de persoane, asigurându-se totodată că nicio pensie nu va scădea.