Modul de acordare de pensie anticipată va fi destul de diferit pe viitor, în condițiile în care sistemul de pensii din țara noastră îi ajută pe oameni să iasă la pensie mai devreme decât vârsta standard de pensionare, adică să se pensioneze anticipat. Această opțiune este prevăzută de o lege actuală, Legea nr. 263/2010, dar din 1 septembrie 2024 va intra în vigoare o nouă lege, Legea nr. 360/2023.
„Pensionare anticipată completă: Poate fi solicitată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, de către persoanele care au contribuit la pensie cu cel puțin 8 ani mai mult decât perioada minimă cerută.
Pensionare anticipată parțială: Este posibilă tot cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, dar pentru persoanele care au contribuit la pensie pentru perioada minimă necesară sau cu până la 8 ani mai mult„, anunță CNPP.
O modificare semnificativă va avea loc odată cu aplicarea Legii nr. 360/2023, pe 1 septembrie 2024. Noua lege aduce câteva modificări: Pensia anticipată parțială va fi eliminată.
Pensia anticipată va fi redefinită: aceasta va putea fi accesată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, dar doar de către cei care au realizat stagiul complet de cotizare, conform avocaților de la LegalBadger.
Poți citi și: Pensii duble pentru o categorie de români. CNPP anunță cine sunt norocoșii în 2024
Anexa nr. 5 din legea pensiilor stabilește vârstele standard de pensionare și perioadele complete și minime de cotizare. Indiferent de legea aplicabilă, femeile născute în 1967 vor putea ieși la pensie anticipată în următoarele condiții:
Luna şi anul naşterii / Luna şi anul pensionării anticipate / Vârsta asiguratului la ieşirea la pensie anticipată (ani/luni)
Cum se calculează punctajul pentru propria pensie anticipată
Calculul pensiei anticipate trebuie făcut la fel ca în cazul pensiei obișnuite, fără ca suma să fie redusă din cauza pensionării mai devreme. Formula de calcul este una singură în Români: pensia anticipată se obține înmulțind punctajul mediu anual cu valoarea punctului de pensie.
Pentru a decide care este punctajul mediu anual corect, se ia în considerare toată cariera profesională a persoanei. Acest punctaj se calculează împărțind suma tuturor punctajelor anuale la numărul de ani necesari pentru stagiul complet de cotizare.
Punctajul anual reprezintă media punctajelor lunare dintr-un an. Punctajul lunar se calculează împărțind venitul brut care a fost baza contribuției de asigurări sociale la salariul mediu brut pe economie din luna respectivă.
Trebuie ținut cont faptul că această metodologie de calcul va fi valabilă doar până la 1 septembrie 2024. După această dată, noua lege a pensiilor va introduce un sistem diferit de calcul și noi condiții pentru pensia anticipată.
În cazul pensiei anticipate parțiale, aceasta se calculează pornind de la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, asupra căruia se aplică o reducere. Această reducere depinde de doi factori: stagiul de cotizare realizat și numărul de ani cu care pensionarea a fost devansată față de vârsta standard. Legea nr. 263/2010, la articolul 65, alineatul (4), include un tabel detaliat cu procentele de reducere:
Citește și: Meteo 13-15 august. Canicula revine puternic în România. Iată zonele afectate