- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensie recalculată după două luni pentru o categorie de pensionari. Cine primeşte banii mai târziu decât prevede legea pensiilor

25 Sep, 17:59 • Cornel Ghimeșan
Românii care au fost nemulțumiți de pensie după recalculare au depus cereri de revizuire la casele teritoriale de pensii de care aparțin. Deoarece numărul acestora este foarte mare, reviziurea piate dura chiar şi două luni sau mai mult, din cauza volumului foarte mare de muncă.
Pensie recalculată după două luni pentru o categorie de pensionari. Cine primeşte banii mai târziu decât prevede legea pensiilor

Cât durează să se recalculeze o pensie. Fiecare cerere de revizuire are alocat un anumit timp de lucru, în care se verifică fiecare an muncit pe baza adeverinţelor de la dosar, aplicarea formulei de calcul și verificarea dacă recalcularea s-a făcut corect. Pentru a lua în calcul și situațiile în care ar trebui refăcută decizia de recalculare, angajații caselor de pensii au un termen mult mai mare de transmitere a formei finale, ceea ce înseamnă că și plata pensiilor se va face mai târziu decât era estimat.

Pensie recalculată după 75 de zile

„Termenul de soluționare a cererilor de recalculare care pe lege este 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, refăcute adeverințele refăcute anumite documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare încă 30 de zile. Deci vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar legal. Motivate legal”, au declarat surse pentru Newsweek.

Citeşte şi: Prețurile de la raft ar putea crește după ce inundațiile au distrus culturile de grâu și porumb. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „În această toamnă, ar trebui să ne așteptăm la scumpiri”

Cele mai multe cereri de revizuire au fost nule, adică s-a descoperit că formula de recalculare a pensiei a fost aplicată corect. Indiferent de situație însă, pensionarii primesc o notificare în scris cu privire la situația dosarului și ce documente sau calcule sunt eligibile.

„Am înregistrat 1860 de solicitări și doar 100 am identificat greșeli. Restul sunt nemulțumiri. Multe persoane nu înțeleg că în perioadele în care au acumulat pensia și salariu sunt excluse de la acordarea punctelor de stabilitate. Pentru perioada lucrată după pensionare se cere recalcularea în mod obișnuit, primește puncte suplimentare pentru perioada adăugată dar nu intră și la punctele de stabilitate”, au mai spus reprezentanții Casei de Pensii.

Citeşte şi: România ar putea intra pe deplin în Spațiul Schengen până la finalul anului 2024. Consiliul JAI poate aproba integrarea țării noastre în granițele terestre

Care este noua formulă de calcul

Formula de calcul a pensiei ține cont de două elemente: VPR, adică valoarea punctului de referinţă, şi număr total de puncte.

PENSIE = VPR x NR. TOTAL DE PUNCTE

  • VPR (valoarea punctului de referinţă) = VPP/25;
  • VPP (valoare punctului de pensie);
  • NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Punctul de contributivitate

anual este suma punctelor de contributivitate lunare împărțită la 12. Punctajul lunar de contributivitate se calculează prin împărțirea venitului brut lunar realizat la câștigul salarial mediu brut pe țară în luna respectivă.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult