Pentru milioane de români, data de 1 septembrie este extrem de importantă. Atunci intră în vigoare noua lege a pensiilor. Atât pensionarii, cât și familiile acestora așteaptă cu nerăbdare majorarea punctului de pensie, respectiv majorarea veniturilor pentru a avea parte de un trai mai bun. Pentru mulți dintre pensionarii români, pensia reprezintă principala sursă de venit, iar orice ajustare pozitivă ar putea avea un impact semnificativ asupra calității vieții lor și a familiilor lor.
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a explicat, de la Antena 3, că toate modificările care vor fi făcute prin noua lege a pensiilor sunt concepute pentru a veni în sprijinul beneficiarilor.
„Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit. Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.
Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă. Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%. Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3.