Tot ce trebuie să știi despre pensii în 2023. Punctajul mediu anual realizat de un asigurat este calculat prin împărțirea numărului de ouncte realizate din însumarea punctajelor anuale aleasiguratului la numărul de ani corespuzător stagiului complet de cotizare.
În situația în care o persoană realizează stagii de cotizare în mai multe situații, pentru care legea prevede stagii de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de lege, pentru fiecare dintre situații.
Punctajul anual al asiguratului este calculat prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar este calculat prin raportarea câștgului salarial brut/solda brută sau a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).
Citește și: Pensii 2023. România are peste 4.76 milioane de pensionari. Care este pensia medie lunară
În cazul unui asigurat care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar se corecteză cu raportul dintre contribuția datorată la sistemul public de pensii și contribuția prevăzută de lege pentru condițiile normale de lucru.
Pentru lunile pentru care INS încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.
La determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru perioadele asimilate, se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, în situaţia in care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile in care persoana:
c) cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, în situaţiile in care persoana a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
Asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și car contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr.5, punctajul lunar realizat în această perioadă se majorează cu 0,5%. Majorearea punctului lunar nu aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
În situația persoanelor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, ele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, astfel:
Sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare este următorul:
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
– 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
– 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani;
– 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani;
– 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;
– 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;
– 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani;
– 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani.
Pentru perioadele de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel înscris în carnetul de muncă sau în alte acte doveditoare.
Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente: