Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, banii plătiți la pensie vor putea fi restituiți celor care au ajuns la vârsta de pensionare, dar nu bifează și condiția cu privire la stagiul minim de cotizare. Reglementarea se va aplica și în cazul decesului unui asigurat înaintea împlinirii vârstei de pensionare, situație în care banii vor fi transferați către urmașii săi legali.
Proiectul legislativ vizează „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”.
Acesta propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:
În Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se arată că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Totuși, vârsta standard de pensionare pentru pensonare la bărbați este de 65 de ani, iar în cazul femeilor este, în mod normal, de 63 de ani, aceasta fiind atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) se va ocupa de calculul valorii contribuțiilor individuale de asigurări ce vor trebui restituite celor care nu îndeplinesc condițiile, prin casele teritoriale de pensii. Suma restituită va trebui să fie actualizată cu rata inflației.
Cei care vor putea cere sumele calculate de casele teritoriale de pensii sunt titularul, în situația în care nu îndeplinește condițiile lehale, sau urmașii, în cazul decesului titularului, însă numai în cazul în care nu a fost solicitată pensie de urmaș.
Citește și: Talonul de „pensie nesimțită” a devenit viral. Cât ajunge să câștige un pensionar MAI
Sumele vor fi restituite prin intermediul agențiilor județene ale Fiscului. După ce măsura va fi aplicată, banii nu vor fi restituiți imediat, fiind necesară o metodologie în acest sens, de a cărei dezvoltare se vor ocupa Fiscul și CNPP.
„Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)”, subliniază inițiatorii măsurii.