Pensii 2023. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a anunţat că termenul până la care se poate cumpăra vechime în muncă a fost prelungit până la 31 decembrie 2024.
Asta întrucât neaşteptat de mulţi români aflaţi în pragul pensionării au încheiat contracte pentru cumpărarea de vechime în muncă, ceea ce aduce venituri uriaşe la bugetul de stat. Nu mai puţin de 9.000 de lei pe an trebuie să plătească o persoană care vrea să-şi cumpere vechime în muncă.
Şeful Casei de Pensii a anunțat că OUG 70 din 31 august 2023, care prevede prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechime în muncă a fost adoptată în ședință de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.
”Contractele de asigurare sociale privind cumpărarea de vechime retroactivă în muncă, care fuseseră prelungite până în 31 august, au reprezentat un lucru foarte bun și aduc venituri imediate pe termen scurt. Avem 130.500 de contracte încheiate pe Ordonanța 163/2020, a căror valoare depășește 420 de milioane.
Am considerat util ca această formă să continue și pe viitor, astfel încât viitorii pensionari pot să-și mai cumpere vechime până la 31 decembrie 2024”, a spus Daniel Baciu, într-un interviu acordat România TV.
Totodată, au fost prelungite şi contractele celor peste o mie de salariaţi ai Casei de Pensii care fuseseră angajaţi pe perioadă determinată, până la 31 august, pentru a lucra pe zona digitalizării dosarelor de pensii.
”După ce vom finaliza procesul de digitalizare și evaluare a dosarelor de pensii, care este pe final, am trecut de 90% din dosarele pe care le-am evaluat și digitalizat, avem alte operațiuni foarte importante în perioada imediat următoare pe care trebuie să le facem cu ajutorul acestor angajați și vorbesc în principal de certificarea datelor din carnetul de muncă pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, pentru că, după acea dată, totul este digitalizat.
Vrem să le automatizăm și digitalizăm, fiind foarte ușor să putem calcula pensiile pe viitor. Vorbim despre emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat, vorbim despre 5 milioane de decizii care se vor emite și transmite către Casele Teritoriale de Pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către beneficiari, către pensionari.
Vorbim și despre calcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem, aici avem în jur de 165.000 de dosare pe care va trebui să le evaluăm după ce avem noua formulă de calcul în noul act normativ care vizează sistemul public de pensii”, a explicat Daniel Baciu.
Angajaţii aflaţi în pragul pensionării, dar care nu au atins stagiul minim de cotizare îşi pot cumpăra maximum 6 ani de vechime, se arată în actul normativ.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.
Citeste si Pensiile se majorează cu 12% din martie! Marcel Boloș face anunțul momentului!
Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii este, în 2023, 750 lei. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei, bani care poti fi plătiţi fie integral, fie eşalonat, în urma încheierii unui contract de asigurare socială cu casa de pensii.