Pensii 2024. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a precizat că de această majorare nu vor beneficia judecătorii și procurorii care au pensii speciale. Pensiile speciale ale magistraților sunt protejate de anumite reglementări și nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației.
De majorarea de 13,8% nu vor beneficia nici cei care primesc pensii pentru activitatea artistică sau pentru că au fost liberi profesioniști, dar nici cei care primesc pensii de urmaș.
Daniel Baciu a explicat că, începând cu luna ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Pensionarii pot verifica cu ușurință această informație pe propriile taloane de pensie.
Această majorare nu vizează doar punctul de pensie, ci și indemnizația socială minimă. Acest din urmă venit a fost indexat cu același procent de 13,8%, crescând de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. De pensia socială minimă garantată beneficiază persoanele care nu au muncit deloc, deci nu au contribuit la fondul de pensii.
La recalcularea din septembrie, 2 milioane din cele 5 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus. Profesorul Anton Hadăr a explicat, la Antena 3, motivele pentru care acești cetățeni nu vor înregistra creșteri ale cuantumului pensiei.
Acesta a oferit un exemplu al unui bărbat care a lucrat ca mecanic de utilaj în industria textilă, cotizând la sistemul național de pensii doar 15 ani și 28 de zile.
Citeste si Un lanț de supermarketuri introduce programul de lucru de 4 zile pe săptămână
„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne. Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profesorul.
Rezumând, cei care nu vor primi niciun leu la recalculare din septembrie sunt cei care au avut o perioadă de muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani în România.