- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Ce perioade de muncă nu sunt luate în considerare la calculul pensiilor. Avertismentul profesorului Anton Hadăr: „Acest tip de muncă poate să ducă la pensie zero”

23 Jul, 23:46 • Stefan Simion
Pensii 2024. La calculul pensiilor nu vor fi luați în considerare anumiți ani de muncă. Profesorul Anton Hadăr a explicat ce categorii de pensionari vor fi dezavantajați din acest punct de vedere.
Pensii 2024. Ce perioade de muncă nu sunt luate în considerare la calculul pensiilor. Avertismentul profesorului Anton Hadăr: Acest tip de muncă poate să ducă la pensie zero

Pensii 2024. Veste proastă pentru românii care au muncit o viață pentru un trai decent. Este posibil ca anumiți ani de muncă să nu fie luați în calcul la pensie, la fel ca și anii de studii. Profesorul Anton Hadăr a precizat că aceste perioade care nu sunt luate în considerare la calculul pensiei sunt perioadele în care s-a muncit la negru sau la gri.

Munca la gri sau la negru, o perioada. Munca la gri reprezinta ceva cutremurator, cu stiinta sau fara stiinta pentru ca tu poate ca stii, ai acceptat bani pe langa. Aici intra si perioada – munca cu 4 ore pe zi, in unele cazuri, corecta, in alte cazuri…, munca pe drepturi de autor„, a precizat profesoul Hadăr la Realitatea TV.

Pensii 2024. Ce perioade de muncă nu sunt luate în considerare la calculul pensiilor

Profesorul dă exemplul unui pensionar care, după 21 de ani de muncă, nu poate face dovada cu adeverințe decât pentru 13 ani și o lună.

21 de ani de muncă, în direct am avut, și își găsește adeverințe pentru 13 ani și o lună. N-are ce să mai facă. Repet, munca la negru sau gri poate să ducă la pensie 0. De ce? Pentru ca daca n-ai muncit 15 ani, am pensionari posibili cu 14 ani si 7 luni. Se poate cumpara pensie, dar uite cat costa pe an. Se pot cumpara 11.100 de lei pe an.

Citeste si Șeful Casei Naționale de Pensii dă vestea cea mare. Ce conțin primele 100.000 adeverințe cu pensia recalculată

Lipsa adeverintelor care poate sa conduca la pierderi serioase pentru venituri nepermanente – sporuri nepermanente, prime, salariul 13, plata cu ora la noi in invatamant. Pierd puncte pe care ei le considera ca sunt in buzunarul lor. Nu, perioade necontributive se scad, adica aici armata – 1 an si cat o fi el- 2 ani, in unele cazuri; somajul nu intra la puncte de stabilitate. Daca ati facut doctoratul cand erati angajat, nu primiti nimic. E scris in lege. Deci, licenta, daca ai facut-o, trebuie sa nu ai salariu. Eu am lucrat in timpul facultatii si cred ca nu voi lua…

La contributivitate iti baga punctele, iti recalculeaza, iti da ca si pana acum, dar nu iti socoteste ani de munca efectivi pentru in zona punctelor de stabilitate”, a explicat profesorul Anton Hadăr la Realitatea TV.

Pensii 2024. Câți bani vor primi vârstnicii care au muncit 35 de ani, după recalculare

După recalcularea pensiilor, o persoană care a lucrat timp de 35 de ani cu un salariu minim și primește acum o indemnizație minimă de 1.300 de lei ar putea beneficia de o majorare de 80%, ceea ce înseamnă un spor de aproximativ 700 de lei. De asemenea, de la 1 septembrie, medicii se vor număra printre cei care vor primi majorări semnificative ale pensiilor.

Citeste si Cine sunt pensionarii care se bucură de pensii cu 2-3.000 de lei mai mare! Cum se vor recalcula aceste venituri

În cazul cadrelor medicale, factorii decisivi pentru majorarea pensiilor sunt numărul mare de ani munciți, dar și veniturile declarate pe parcursul carierei.

„Sunt persoane care au lucrat în mediul universitar, învățământ superior, medici. Sunt persoane care au avut și salarii bune, au și vechime foarte mare. Să ne amintim că un medic lucrează undeva la 40 de ani efectiv. Nu se compară cu o persoană care are 20 de ani de activitate cu cineva care are dublu. La această aplicare a legii din septembrie vor fi avantajate persoanele care au vechime efectiv lucrată, o vechime mai mare de 25 de ani”, au mai declarat surse din cadrul Casei de Pensii, conform Newsweek.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult