- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: ”90% dintre deciziile de recalculare au fost trimise către Poșta Română”

09 Aug, 19:23 • Russo George
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat în cadrul unei intervenții la România TV că procesul de recalculare a pensiilor din România este aproape de finalizare. Peste 90% dintre deciziile de recalculare au fost deja verificate și listate, urmând să fie expediate beneficiarilor prin intermediul poștei.
Pensii 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: ”90% dintre deciziile de recalculare au fost trimise către Poșta Română”

„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu, la România TV.

Acesta a subliniat că procesul reprezintă „cea mai amplă și complexă reformă pe care sistemul public de pensii pe care România a avut-o”, un efort masiv care a implicat introducerea tuturor datelor din dosarele pensionarilor într-un sistem informatic pentru prima dată în istoria țării.

Ministrul a precizat că, odată cu finalizarea acestei etape de recalculare, va urma o nouă fază, care va începe în luna septembrie și va recunoaște veniturile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.

Simona Bucura Oprescu: ”Recalcularea am terminat-o”

„Recalcularea pensiilor am terminat-o, iar din septembrie va mai fi o etapă în care recunoaștem inclusiv veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Această recalculare poate fi făcută și din oficiu, iar pensionarii au posibilitatea să aducă adeverințele necesare nu doar până la 1 septembrie, ci și ulterior, până la 1 martie. Ministrul a reiterat că, în acest moment, veniturile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, în timp ce pentru veniturile de peste 2.000 de lei se aplică un impozit de 10%.

Citește și: Cum poți calcula singur ce pensie vei avea după majorare. Simona Bucura Oprescu: „Va duce la un sistem de echitate”