„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu, la România TV.
Acesta a subliniat că procesul reprezintă „cea mai amplă și complexă reformă pe care sistemul public de pensii pe care România a avut-o”, un efort masiv care a implicat introducerea tuturor datelor din dosarele pensionarilor într-un sistem informatic pentru prima dată în istoria țării.
Ministrul a precizat că, odată cu finalizarea acestei etape de recalculare, va urma o nouă fază, care va începe în luna septembrie și va recunoaște veniturile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.
„Recalcularea pensiilor am terminat-o, iar din septembrie va mai fi o etapă în care recunoaștem inclusiv veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale”, a explicat Simona Bucura Oprescu.
Această recalculare poate fi făcută și din oficiu, iar pensionarii au posibilitatea să aducă adeverințele necesare nu doar până la 1 septembrie, ci și ulterior, până la 1 martie. Ministrul a reiterat că, în acest moment, veniturile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, în timp ce pentru veniturile de peste 2.000 de lei se aplică un impozit de 10%.