- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Bărbaţii vor avea majorări de 30%, femeile doar de 11% în noua lege a pensiilor

04 Oct, 18:43 • Dobran Viorel
Pensii 2024. Doina Pârcălabu susține că pensiile bărbaților vor crește mai mult în urma noii legi a pensiilor, "defavorizate" fiind doamnele mai în vârstă.
Pensii 2024. Bărbaţii vor avea majorări de 30%, femeile doar de 11% în noua lege a pensiilor

Pensii 2024. Fosta șefă a Casei Naționale de Pensii vine cu vești proaste pentru pensionare. Doina Pârcălabu susține că pensiile bărbaților vor crește mai mult în urma noii legi a pensiilor, defavorizate fiind doamnele mai în vârstă.

Pensii 2024. Veniturile bărbaților vor crește mai mult datorită stagiului de cotizare mai mare

Fosta șefă a Casei de Pensii a explicat faptul că pensiile vor crește în baza numărului total de puncte, iar asta duce la o creștere diferențiată a pensiilor. Unele vor crește cu 15%, iar altele chiar și cu 30%.

„Vedem că unele pensii vor creşte şi cu un procent de 30%, altele vor creşte cu alte procente, altele, practic, aritmetic vorbind, nu ar trebui să crească. Dar, conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a explicat Doina Pârcălabu, la Antena3.ro.

Potrivit noii formule de calcul, avantajați vor fi bărbații, având un stagiu de cotizare mai mare. Bărbații vor avea parte de o creștere maximă de 30%, în timp ce la femei, creșterea maximă va fi de 11%.

Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Pensii 2024. Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a comentat metodologiile de calcul a pensiilor luate în calcul de Guvern în proiectul pentru noua lege a pensiilor şi a explicat de unde vin banii care vor fi folosiți pentru creşterea pensiilor.

Mai exact, Guvernul are în analiza un document cu trei metodologii pentru o nouă formula de calcul complet diferită, menită a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Vestea zilei pentru români. Toți cei care au salariul minim brut întâmpină schimbări în octombrie 2023

Întrebat dacă aceste metodologii presupun luarea practic de la zero a calcului pensiilor din sistemul public de pensii, Marcel Boloş a spus:

„Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul , dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii. Schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce, iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.

Pensii 2023. Poştaşul aduce bani mai mulţi în octombrie pentru seniori. 400 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei

Reamintim şi că, premierul Marcel Ciolacu a declarat că până la finalul anului ar vrea să treacă această nouă lege a pensiilor.

Pensii 2024. Iată deci ce conține această lege, care sunt lucrurile noi şi complet diferite pentru că formula de calcul este complet diferită.

Metodologia nr. 1 pentru calculul pensiilor

„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obţinute în baza distributivității, dar şi un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul naşterii.

Calculul pensiei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale, cât şi vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

Pensii 2024. Se recalculează toate pensiile. Iată ce români vor primi 50% în plus

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege).

Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici încolo.

Cuantum pensie = VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010 şi aici vorbim de valoare punctului de pensie şi media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani şi se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card
Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se mai arată într-un scenariu din documentul privind noua lege a pensiilor.

Pensii 2024. Metodologia nr. 2 pentru calculul pensiilor

„Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018

Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

VPR=VPP: 25

VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”

Pensii 2024. Metodologia nr. 3 pentru calculul pensiilor

Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Calcului premisei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale cât şi vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)”, se mai arată în documentul prezentat.

Pensii 2024. Ministrul Finanţelor explică cum vor creşte pensiile
Întrebat dacă se ia totul de la zero în calculul pensiilor, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus: „Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul prezentate mai sus, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii.

Aici cred eu că este marea schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

În răspunsul trimis redacției DCBusiness instituția mai explică și că: ”Având în vedere că, în această perioadă, CNPP se află pe finalul procesului de evaluare a dosarelor în vederea recalculării pensiilor și, totodată are loc finalizarea proiectului de lege privind reforma sistemului public de pensii, considerăm că nu putem face precizări referitoare la etapa de recalculare a drepturilor de pensie”.

Casa mai menționează că: ”Instituția noastră aduce întotdeauna la cunoștința beneficiarilor sistemului public de pensii toate modificările legislative care intră în domeniul său de competență, după publicarea acestora în monitorul oficial”.

Pensii 2024. Românii nu primesc nici 50% din ce au cotizat timp de 35 de ani

Anunț important despre pensii: Românii care au cotizat 35 de ani primesc doar 40%-50% din salariul lor. Conform noilor informații legate de sistemul de pensii din România, mulți dintre cetățenii care au contribuit cu sume considerabile de-a lungul anilor se confruntă cu venituri de pensie neașteptat de mici.

Modul în care sunt gestionate aceste contribuții ridică semne de întrebare și generează nemulțumire în rândul populației. Un cetățean român care lucrează timp de 35 de ani înregistrează o contribuție medie de 652.000 de lei la sistemul de pensii. Cu toate acestea, în ciuda acestor contribuții considerabile, majoritatea pensionarilor descoperă că primesc doar între 40%-50% din ultimul salariu pe care l-au avut înainte de pensionare.

Acest decalaj major se datorează modului în care sunt utilizate aceste contribuții. În loc să fie direcționate în mod specific spre sistemul de pensii, 25% din salariul brut reținut de ANAF este transferat în bugetul consolidat al statului. Acesta finanțează diverse cheltuieli guvernamentale, inclusiv proiecte de investiții. În această lumină, economistul Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, a descris sistemul de pensii românesc ca fiind o „schemă Ponzi finanțată de stat”.

Este necesar să ținem cont și de speranța de viață în România, care este în medie de 75 de ani. Astfel, pentru mulți pensionari, sumele primite ca pensie pe parcursul anilor rămân sub nivelul total al contribuțiilor făcute în timpul vieții active.

Schimbări semnificative sunt în viziunea legiuitorilor, astfel încât sistemul de pensii să fie mai echitabil și adaptat realităților economice și sociale. Una dintre aceste modificări este aceea că pensia minimă va fi de 40% din salariul minim brut, aceasta crescând cu 1% pentru fiecare an de muncă suplimentar.

Legislația introduce o diferențiere între persoanele care au contribuit la pensii pentru o perioadă între 10 și 15 ani și cele care au o vechime de peste 15 ani. Astfel, aceștia din urmă vor beneficia de o pensie minimă de 45% din salariul minim brut, cu adăugarea a 1% pentru fiecare an suplimentar.

Acest sistem gradat pare să încerce să ofere un echilibru și să răsplătească pe cei care au contribuit mai mult la sistemul de pensii. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor reuși să abordeze în mod eficient problemele sistemului de pensii din România și să alinieze beneficiile cu așteptările contribuabililor.

pensii 2023

Pensii 2024. Schimbare radicală la pensii: toate calculele pe noua lege. Care sunt procentele de creştere pe grupe de vârstă TABEL OFICIAL

Schimbare radicală la pensii: toate calculele pe noua lege. Conform specialiştilor, vor fi pensii care cresc și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a spus Doina Pârclălabu la Antena 3.

 

Conform noii legi a pensiilor, bărbaților le crește pensia mai mult pentru că ei au avut prin această formulă de determinare a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani. Astfel, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008 vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%,  în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării. Cei născuţi între ianuarie – martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună). Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie – iulie 2010 ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%.

Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani, a mai precizat Doina Pârcălabu.

Pensionarii vor avea parte de un ajutor financiar în octombrie

Pensii 2024

Premierul României vine cu vești bune pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei. Aceștia vor avea parte de un ajutor financiar de la stat, ajutor ce va fi virat chiar la începutul acestei luni.

Ajutorul va fi în valoare de 300-500 de lei, ajutorul depinzând de valoarea pensiei pe care o au aceștia. Cei ce au venituri până în 1.500 lei inclusiv, vor primi un ajutor financiar de 500 de lei, cei cu venituri cuprinse în intervalul 1.501- 2.000 lei inclusiv, primesc ajutorul financiar de 400 de lei, iar cei cu venituri cuprinse în intervalul 2.001- 3.000 lei inclusiv, primesc ajutorul financiar de 300 de lei.

Prin aceste schimbări în sistemul de pensii, guvernanții doresc să îmbunătățească nivelul de trai al seniorilor din România.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...