- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Cât primește un român după aproape 30 de ani de muncă? Calcul făcut după noua lege a pensiilor

25 Aug, 12:09 • Preda Silvia
Pensii 2024. Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât în luna august, anunță autoritățile. Cât primește un român, luna viitoare, după aproape 30 de ani de muncă?
Pensii 2024. Cât primește un român după aproape 30 de ani de muncă? Calcul făcut după noua lege a pensiilor

Nimeni nu va primi mai puţini bani, după noua lege a pensiilor. Pensionarii a căror pensie este mai mică în urma recalculării vor primi curând, acasă, o confirmare de la Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii că nivelul acesteia nu va scădea! Mulți dintre pensionarii români vor primi bani în plus, au arătat autoritățile în repetate rânduri.

Iată ce pensie primește un român care a lucrat 29 de ani cu carte de muncă. Calculul este făcut după noua lege a pensiilor

De la 1 septembrie 2024, pentru primii 5 ani care depășesc stagiul de cotizare, pentru intervalul 25-30 de ani, se acordă câte 0,5 puncte pentru fiecare an de contribuție la stat. Pentru intervalul 30-35 de ani se acordă 0,75 puncte de stabilitate pentru fiecare an lucrat în câmpul muncii.

În urma formulei de calcul a noii legi a pensiilor, un român care a muncit 29 de ani cu carte de muncă avea o pensie de 2.885 și a primit o creștere de 400 de lei. Calcul făcut după noua lege a pensiilor: 5 X 0,5 puncte bonus = 2,5 puncte și 40,2 puncte de stabilitate. Înseamnă un total de 42,7 puncte de stabilitate (40,2 + 2,5). De la 1 septembrie, totalul pensiei recalculate este de 3.400 de lei din care se scade impozitul de 10% din ce depășește suma de 2.000 de lei. Pensia acestui român care a muncit aproape 30 de ani este de luna viitoare de 3.290 de lei.

Citește și: Aceste două categorii de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la pensie, de la 1 septembrie

Pensiile nu vor creşte pentru un număr de 700.000 de pensionari
Pensiile nu vor creşte pentru un număr de 700.000 de pensionari

În luna august au fost livrate primele decizii de recalculare a pensiilor. Poşta Română a început pe 16 august distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară.

Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024, transmit autoritățile.

Pensii septembrie 2024. Nicio pensie nu scade în urma recalculării!

Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării. Din contră, cei mai mulţi, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării: Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade.

Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării”, a transmis ministrul Muncii.

Pensiile nu vor creşte pentru un număr de 700.000 de pensionari, în urma recalculării, întrucât aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă.

Vezi și: Panică în rândul pensionarilor. Ministerul Muncii cere Poştei şi Casei de Pensii clarificări după o situație scandaloasă