Pensii 2024. Recalcularea ar trebui să se încheie la data de 1 septembrie 2024. Conform datelor de până acum, recalcularea se va face prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință, determinându-se astfel cuantumul fiecărei pensii.
Cu puțin timp în urmă, CNPP a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public, iar acestea urmează să fie emise în două exemplare.
Excepție de la acest mod de recalculare fac pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.
Așadar, pentru pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi, se va atribui un număr total de puncte, determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei.
Pensii 2024. Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.
Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
Pensia mărită, după recalculare, vine în septembrie. 3.000.000 de pensionari vor lua o pensie mărită, în medie, cu 40%. Retul de 2.000.000 de pensionari nu primesc niciun leu în plus la pensie și rămân cu pensia de azi.
Pensii 2024. Recalcularea face o uriașă nedreptate pensionarilor care s-au pensionat înainte de anul 2001. Aceștia vor lua o pensie mai mică raportat la anii lucrați și la sumele de bani pe care le-au câștigat. Înainte de 1989, s-a muncit mult mai mult decât după Revoluție. Acest lucru este recunoscut chiar în noua lege a pensiilor. Astfel, pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de 2001 nu li se iau în calcul toate veniturile la recalcularea din 1 septembrie.
Una dintre cele mai mari probleme din legea pensiilor este aceea că pensionarii pensionați înainte de 2001 vor trebui să facă dovada că au muncit ore suplimentare, în weekenduri, noaptea, peste program.
Pentru a face rost de aceste dovezi că au muncit suplimentar, că au avut sporuri etc, pensionarii trebuie să se ducă la firma unde au muncit ca să le obțină.
Dacă firma nu mai există, trebuie să meargă fie la Arhivele statului, fie la primăria de care aparținea firma la care au lucrat (mai ales în cazul pensionarilor agricultori).
Pensii 2024. Pensionarii au termen între 1 septembrie și 1 martie 2025 să aducă aceste adeverințe că au făcut ore suplimentare, că au lucat sporuri, prime și au muncit sâmbăta. Pe baza lor, li se va recalcula pensia a doua oară și vor obține o pensie mai mare și cu sute de lei.
Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători. Pe același prinjcipiu s-a mers între 1990 și 2001.
Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri. Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator.