Pensii 2024. Aproape 5 milioane de plicuri vor fi trimise pensionarilor români în perioada 15-31 august, cu decizia de recalculare a pensiei. Situația pentru cei care se pensionează înainte sau după acest proces este similară. Astfel, toate pensiile noi de la 1 septembrie vor fi calculate după noile principii.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, susține că una dintre întrebările frecvente pe care le primește din partea seniorilor este dacă este mai bine să iasă la pensie până în luna septembrie, sau după această dată.
Potrivit acestuia, indiferent de data pensionării, cuantumul pensiei va fi același, și într-un caz, și în altul, fiind aplicate principiile noii legi.
”Lucrurile sunt foarte simple. Trebuie să știți că toate pensiile din sistemul public, până în ultima zi lucrătoare din luna august, vor intra în procesul de recalculare.
Deci fie că am ieșit în luna august, pe actuala lege, această pensie se va recalcula, iar la data de 1 septembrie pensionarul va beneficia de prevederile noii legi a pensiilor. Fie că iese la pensie în august, fie că iese la pensie în octombrie, tot principiile noii legi a pensiilor i se vor aplica”, a explicat Daniel Baciu la Digi24.
Pensii 2024. Românii urmează să primească decizia de recalculare a pensiei, în plic, acasă. ”Mai avem un singur pas de făcut pentru ca această distribuire să putem să o operaționalizăm. Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cat mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă.
Compania Națională Poșta Română se va ocupa de acest proces de expediție, dar nu doar de procesul de expediție, pentru că pe plic este și o confirmare de primire, aceste decizii se trimit personal, nu se expediază în cutia poștală, se înmânează personal, este un document confidențial.
Această confirmare de primire este tipărită direct pe plic, iar tot acest proiect de tipărire îl realizează Compania Națională Poșta Română.
Pentru a vă putea face o idee, este vorba despre câteva TIR-uri de astfel de plicuri, vorbim de aproape 5 milioane de plicuri.
În momentul în care avem acest act normativ aprobat și publicat în Monitorul Oficial, putem să începem să tipărim deciziile, să le trimitem către compania Poșta Română, și ulterior Poșta Română să meargă la pensionari și să le înmâneze personal”, a explicat Daniel Baciu.
Compania Națională Poșta Română va trimite plicurile cu decizia de recalculare, care vor include o confirmare de primire, deci pot fi înmânate doar personal, nu lăsate în cutia poștală.
Chiar dacă recalcularea ar aduce în teorie o scădere a veniturilor unui pensionar, acesta va primi în continuare pensia cea mai avantajoasă, deci nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, a mai confirmat șeful Casei Naționale de Pensii Publice.
Pensii 2024. Noutatea cea mare din noua lege a pensiilor o reprezintă chiar formula de calcul. Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii? Cine va avea parte de mjorări consistente? Conform estimărilor, un milion de pensii vor rămâne la fel, iar 3,5 de milioane vor suferi modificări în bine, în funcţie de o serie de criterii stabilite de noua lege.
Total puncte = puncte contributivitate + puncte perioade asimilate (necontributive) + puncte stabilitate
Cum se dau punctele?
Punctele de contributivitate se acordă pe baza contribuțiilor avute cât timp respectivul pensionar a muncit.
Mai există perioadele asimilate care sunt perioade necontributive. Aici sunt incluși anii de șomaj, de armată, de facultate sau de creștere a copilului.
Pentru fiecare an petrecut în condițiile de mai sus se acordă 0,25 de puncte. Dacă ai urmat 4 ani de facultate, atunci primești 4 X 0,25 = 1 punct.
Dacă ai fost 2 ani în armată primești 2 X 0,25 = 0,5 puncte.
FOARTE IMPORTANT. Perioadele asimilate nu sunt considerați ani pentru care se dau puncte bonus sau de stabilitate-
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
1 punct / an pentru anii lucrați peste 35 de ani.
FOARTE IMPORTANT. Anii în care ai lucrat deși erai la pensie sunt tot perioade necontributive. Anii munciți în timp ce erai la pensie nu se adună la punctele de stabilitate.
Femeile vor munci cu 3 ani în plus începând cu 2030. Ele pot ieși, însă, mai devreme la pensie dacă au copii, potrivit anunțului făcut de șeful Casei naționale de pensii.
„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a anunțat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.
Pensii 2024. Guvernul și Parlamentul au aprobat actul normativ privind recalcularea pensiilor din România, care este programată să aibă loc în septembrie. Proiectul de lege a avut in vedere doua principale obiective: eliminarea inechitatilor din sistem si adecvarea pensiilor mici, precum si asigurarea unei stabilitati pe termen mediu si lung a sistemului de pensii.
Recent, Casa de Pensii a publicat modelul deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public. Modul de calcul al pensiilor se va schimba din această toamnă, de la 1 septembrie 2024, punctul de pensie fiind înlocuit cu punctul de referință.
Legea 360/2023, prin care se reglementează, de anul acesta, pensiile, stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor.
Printr-un ordin apărut vineri, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.
Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări din toamnă, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu. Totodată, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula din septembrie, dar și că, în urma recalculării, pensiile nu vor putea fi mai mici decât anterior.
La modul concret, de la 1 septembrie 2024, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință.
Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Valoarea punctului de referință va reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.
Sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
După aplicarea noului mod de calcul, mai exact, din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.
Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, adică nu va trebui cerută de pensionari, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, respectiv până la 1 martie 2025, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.
În acest context, CNPP a stabilit recent, prin Ordinul 356/2024, modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Ordinul prevede că deciziile vor fi emise în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, un exemplar fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie, conform Avocatnet.ro.
Sunt exceptate de la acest mod de recalculare pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.
Concret, pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, se va atribui un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.
E important de știut că, dacă din recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos. De asemenea, drepturile de pensie recalculate se vor acorda de la data intrării în vigoare a legii.
Recalcularea pensiilor vine cu creșteri zero pentru 2.000.000 de români, dar și cu creșteri însemnate pentru ceilalți 3.000.000.
Astfel, o serie de români vor primi pensii mărite de la 1% la 110 % după recalcularea care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024.
Pensii 2024. Vor avea măriri importante, în principal, acei români care au muncit pe salariu minim pe economie. Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie. Cine are minim 35 de ani munciți poate spera la o creștere consistentă.
„S-au dat ieri normele de aplicare pentru majorarea pensiilor. S-au publicat în transparență. Publicarea în transparență este un pas premergător aprobării.
În această perioadă, toți cei interesați, mă refer aici la Sindicatele Pensionarilor, chiar la patronate vor avea posibilitatea ca în această perioadă de transparență să vină cu opinii a ceea ce scrie acolo.
Următorul lucru important este determinarea acestui Guvern ca legea să intre în vigoare, practic este un pas foarte important pentru ca să ajungem efectiv la emiterea primelor decizii de pensie, ca ulterior, începând cu data de 1 septembrie banii chiar să intre în conturile cetățenilor”, a declarat fostul ministrul al Muncii și al Solidarității Sociale, Marius Budăi, la Antena3.
„Se lămurește acum ce înseamnă perioadă contributivă, ce înseamnă perioadă necontributivă, ce înseamnă sporuri cu caracter sporuri cu caracter permanent care au fost luate și pe legislația veche.
Primele decizii de recalcularea vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie.
Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată”, a concluzionat Marius Budăi într-o emisiune difuzată la România TV.