Legea obligă Guvernul să indexeze la fiecare început de an pensiile cu rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o nouă formulă de calcul.
Pensii 2023. După apariția informațiilor referitoare la o posibilă majorare a pensiilor cu 20%, surse guvernamentale spun că varianta luată în calcul pentru creșterea acestora este mai mică decât cea anterior vehiculată. Conform acestor surse, Guvernul ar lua în considerare o majorare de 16,4%. Experta Doina Parcalabu, fosta sefa a casei de pensii, are veşti mai puţin bune care ii vizeaza pe toti seniorii.
Te mai poate interesa în acest context și: A fost anunțată data limită până la care românii mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Autoritățile anunță ce documente sunt necesare
„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă. În aceste condiţii, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil sa se fii luat in discutie ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discutie de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect.”, a declarat Doina, în exclusivitate la România TV.
Reprezentantul Casei Naționale de Pensii a realizat mai multe calcule. Conform acestora, un fost angajat în sistemul medical care are acum un punctaj mediu 1,17, înmulţit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar trebui să ajungă la o pensie de 2041. În acest sens, veniturile lunare ale acestuia ar crește de la aproximativ 1800 de lei, cât este în momentul de faţă, cu 200 de lei.
Exemplu 1:
Exemplu 2:
Fostul ministru al Muncii a mai transmis, în ultimele sale declarații, că social democrații au cerut un procent de cel puțin 10% pentru majorarea pensiilor, iar schimbarea va avea loc de la 1 ianuarie.
„Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească.
Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi.
În urmă cu doar câteva zile, Nicolae Ciucă a anunţat majorarea pensiilor cu 11% de anul viitor. „Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a spus Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.
Te mai poate interesa și: ING face anunțul zilei pentru milioane de români. Se lansează proiectul anului 2023