- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Punctul de pensie creşte la 2.340 de lei! Veniturile PENSIONARILOR se vor majora cu 33%. Cum se calculează pensiile din septembrie

01 Aug, 11:02 • Dobran Viorel
Pensii 2024. Ministerul Muncii a oferit noi informații despre calcularea punctelor de pensie conform noii Legi a pensiilor, care se aplică de la 1 septembrie, când se primesc noile taloane.
Pensii 2024. Punctul de pensie creşte la 2.340 de lei! Veniturile PENSIONARILOR se vor majora cu 33%. Cum se calculează pensiile din septembrie

Pensii 2024.Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a furnizat informații pe Facebook despre cum să calculeze numărul de puncte de pensie după fiecare lună de muncă, în funcție de venitul contributiv.

Această procedură este în conformitate cu noua Lege a pensiilor, ce urmează să intre în vigoare din septembrie 2024.

Pensii 2024. Se schimbă metodologia de calcul din temelii

Conform MMSS, punctajul lunar se determină prin raportarea venitului brut lunar realizat, sau dacă este cazul, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

Românii vor primi 25.000 de lei de la stat. Guvernul oferă banii în august

Câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei, conform legii.

Ministerul Muncii oferă un exemplu pentru a ilustra aplicarea formulei: dacă un câştig brut lunar este de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net), acesta se împarte la câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărţit la 6.789 de lei), obținând 1,02978 puncte pentru luna respectivă (fiind utilizate cinci zecimale).

„Procesul include următorii pași:”

  • Se adună punctele lunare.
  • Se împart la 12 luni, rezultând punctajul anual.
  • Punctajul anual acumulat se adună și se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), care este de 81 de lei din 2024.

Continuând exemplul dat de MMSS, dacă o persoană a muncit 35 de ani și a avut venituri contributive exact cât este câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, atunci aceasta a acumulat 35 de puncte. În consecință, acestea se traduc într-o pensie brută de 2.835 de lei.

Nu sunt doar aceste puncte care se iau în calcul. La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate, în cazul în care persoana a lucrat peste 25 de ani: se acordă 0,5 puncte pe an între 26 şi 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 şi 35 de ani.

Pensii 2024, punctele de stabilitate. Conform noii legi, punctele de stabilitate se acordă astfel:

  • Până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus
    30 de ani de muncă: 2,5 puncte bonus (aproximativ 202 lei)
    35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus (aproximativ 506 lei)
    40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus (aproximativ 911 lei)
    45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus (aproximativ 1.300 lei)

Adrian Câciu anunță când primesc românii banii pe cardurile de alimente. „O nouă tranșă de 250 de lei va fi virată”

Conform exemplului ministerului, dacă o persoană a muncit 35 de ani, aceasta ar fi acumulat 6,25 puncte de stabilitate, ceea ce echivalează cu încă 506,25 lei la pensie. În total, pensia brută ar fi de 3.342 lei. După impozitare, pensia rezultată ar fi de 3.208 lei.

Aceste calcule vor deveni relevante din septembrie 2024, când va intra în vigoare noua Lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, după cum precizează Agerpres.

Pensii 2024. Va urma o nouă recalculare a pensiilor. ce acte trebuie depuse

Pensii 2024

Pensii 2024. Recalcularea pensiilor are potențialul de a aduce majorări semnificative pentru mulți pensionari, dar nu toate categoriile beneficiază pe deplin de aceste ajustări. Pensionarii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, dar nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confruntă cu situația de a avea pensii mai mici decât se așteptau. Aceasta subliniază importanța unei vechimi mari în muncă pentru a beneficia de creșteri substanțiale ale pensiei, conform noii legislații.

În următoarele săptămâni, pensionarii vor primi primele decizii privind noile pensii, iar impactul acestor schimbări va deveni mai clar. Recalcularea pensiilor reprezintă un pas important în încercarea de a aduce beneficii suplimentare pentru pensionari, însă există încă provocări și nemulțumiri care trebuie abordate pentru a asigura o echitate mai mare în sistemul de pensii.

„Mica recalculare”, cum este cunoscută a doua recalculare a pensiilor, va începe după 1 septembrie. Actele necesare vor putea fi depuse pe parcursul a șase luni, dar termenul ar putea fi prelungit din cauza dificultății obținerii adeverințelor.

După data de 1 septembrie, când va intra în vigoare marea recalculare a pensiilor, va urma o doua majorare. Numită „mica recalculare”, aceasta are rostul de a introduce în formula de calcul veniturile nepermanente de care au beneficiat pensionarii.

Citește și: Românii primesc vouchere în august. Ministrul Finanțelor anunță data la care vor fi încărcate cardurile

Pensii 2024. Conform Legii 360/2023, lista veniturilor nepermanente de care casele de pensii județene vor ține cont la noua recalculare a pensiilor include:

– formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale.

– premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite.

– recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate.

– al treisprezecelea salariu.

– formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru.

– sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor.

– indemnizaţiile de muncă nenormată.

– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Pensii 2024. Când este nevoie de adeverințe

Potrivit prevederilor legii, pentru a fi luate în calcul la noua recalculare a pensiilor, veniturile nepermanente trebuie să poată fi dovedite prin adeverințe. Modelul lor este prevăzut în Anexa 6 a actului normativ.

Casa Națională de Pensii Publice a venit recent cu precizări referitor la adeverințele care trebuie aduse de către seniorii care vor să beneficieze de a doua recalculare a pensiilor. „Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, a precizat CNPP.

Conform sursei citate este nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.). Dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document. De asemena, dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou. Dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințepentru că acestea sunt preluate deja din sistemul informatic.

Pensii 2024, Daniel Baciu

Potrivit precizărilor președintelui CNPP, Daniel Baciu, adeverințele pot fi depuse începând după data de 1 septembrie. Termenul de depunere al acestora este de șase luni, însă ar putea fi prelungit.

Actele pot fi depuse la casele de pensii județene de care aparțin solicitanții. „Nu trebuie să bată nimeni drumul până la București dacă este din Botoșani sau din Satu Mare. Trebuie să se adreseze Caselor Județene de Pensii de care aparțin. În județele mai mari sunt și case teritoriale pentru a fi mai aproape de seniori. Nu trebuie să vină nimeni la București. Nu trebuie să punem oamenii pe drumuri.”, a precizat fostul ministru al Muncii Marius Budăi, citat de newsweek.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...