Românii condamnaţi pentru corupţie vor pierde dreptul la pensie. Pierdere a dreptului la pensie pentru pensionarii condamnați pentru corupție sau încălcări grave – gestul de care societatea are nevoie!
Deputatul Andrei Lupu a depus recent un proiect de lege care ar putea afecta dreptul la pensie al anumitor categorii de pensionari. Conform propunerii legislative, militari, polițiști, jandarmi și funcționari publici cu statut special care au fost condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau încălcări grave în exercitarea atribuțiilor de serviciu ar putea pierde drepturile de pensie de serviciu.
Deputatul Andrei Lupu consideră că este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, mai ales atunci când aceste persoane sunt angajate să o apere. El argumentează că este esențial ca orice încălcare a legii să fie sancționată ferm și fără întârziere, iar eliminarea drepturilor de pensie pentru această categorie de pensionari ar fi un gest crucial pentru întreaga societate.
Conform unei statistici alarmante furnizate de Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, numărul lucrătorilor din M.A.I. implicați în diferite cazuri de corupție a crescut în ultimii ani, subliniind astfel necesitatea unor măsuri ferme în combaterea acestui fenomen.
Proiectul de lege depus de deputatul Andrei Lupu va trebui să treacă de mai multe etape legislative înainte de a fi adoptat. Aprobarea acestuia de către Parlament va fi crucială pentru implementarea schimbărilor propuse în domeniul pensiilor militare de stat.
Până în prezent, Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, precum și Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor au deja dispoziții similare, eliminând dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistrații condamnați pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu.
Adoptarea acestei propuneri legislative ar reprezenta un pas important în lupta împotriva corupției în rândul cadrelor militare și a funcționarilor publici cu statut special.
Ministrul Muncii, Simina Bucura Oprescu, aa firmat, miercuri seară, că autorităţile sunt pregătite pentru reclacularea tuturor pensiilor, aşa cumm prevede noua lege, procesul de reevaluare a dosarelor fiind aproape finalizat. Până în 4 martie, trebyie să fie gata şi normele de aplicare a legii, dar ministrul afirmă că vir fi gata la timp.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat, miercuri seară, la România TV, că autorităţile sunt pregătite pentru recalcularea pensiilor din septembrie, aşa cum prevede noua lege.
”Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare. Avem peste 95 dintre dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai complexe. Ţinta noastră este să finalizăm cât mai curând posibil, având deja în sistem aceste date – datele fiecărui pensionar. Ulterior, evident că şi procesul de recalculare va fi mai facil”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a precizat că şi normele de aplicare a Legii pensiilor vor fi gata la timp. ”Este un proces de migală, normele sunt cel puţin la fel de importante precum legea în sine (…) Sunt aspecte care ţin de decizii al CCR la care trebuie să fim atenţi, sunt aspecte care ţin de alte legi care au referire şi la pensii – Codul Muncii, Codul Administrativ – toate acestea, împreună cu Legea 360, trebuie văzute în ansamblu, încât să avem cât mai puţine situaţii cu interpretări diferite ale legii”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.
Ea a precizat că 4 martie este termenul de adoptare a normelor,m după care se va trece la recalcularea pensiilor, însă se are în vedere un soft specializat în acest sens.