Pensii 2024. Statisticile recente arată că în patru județe din țară, cândva cele mai prospere din punct de vedere industrial, sunt cele mai mari pensii, scrie playtech.ro.
Oamenii cu cele mai mari pensii din România trăiesc în județele Gorj, Hunedoara, Brașov și Galați, arată datele Institutului Național de Statistică.
Aceste zone au fost centre industriale importante în anii trecuți, când Nicolae Ceaușescu a investit în dezvoltarea sectorului industrial.
Hunedoara și Gorj, foste centre ale industriei siderurgice și ale mineritului de cărbune, sunt acum cunoscute pentru pensiile mari pe care le plătesc.
Citește și: Pensiile cresc de la 1% la 100%. Daniel Baciu, anunțul momentului: „Creşterea medie este de 622 de lei”
În Galați nivelul de trai a scăzut, dar pensiile rămân printre cele mai mari din țară. În contrast cu pensiile mari din aceste județe, alte regiuni ale țării se confruntă cu pensii mult mai mici.
Vârstele standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege în funcţie de sexul, luna şi anul naşterii persoanei, arată Casa Națională de Pensii Publice.
Noul portal www.cnpp.ro dispune de o aplicaţia „Când mă pot pensiona?” care oferă date cu caracter informativ cu privire la data pensionării.
Puteți verifica online cât ați contribuit la fondul de pensii.
Peste 3,8 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite. Creşterea medie de pensie este de 622 de lei, a declarat, recent, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
„Conform noii legi a pensiilor, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite. Este vorba de 83% din pensionarii din sistemul public. Vor beneficia de măriri ale pensiilor în urma aplicării noii formule de calcul, care face parte integrantă din lege. Practic, nominal, creşterea medie în lei este de 622 lei, iar în procente vorbim de aproape 27% creştere în medie a pensiilor din sistemul public, aplicată de la 1 septembrie.
Dacă mai adăugăm şi creşterea pe care am avut-o la 1 ianuarie, veţi observa că anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%.
Pentru că vreau să vă reamintesc că la 1 ianuarie pensiile au crescut cu 13,8%. Vorbim de indexarea cu rata inflaţiei şi cu câştigul salarial mediu brut pe economie. Avem o creştere a pensiei medii în sistemul public de pensii de la 2.292 lei, cât este în prezent, la 2.761 lei”, a spus Daniel Baciu.