- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2024. Veniturile și sporurile care vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei

11 Jul, 15:38 • Andrei Alina
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat listele veniturilor care vor fi luate în calcul la recalcularea sau la stabilirea pensiei. Noile decizii vor fi primite acasă de către pensionari prin Poștă, iar de la 1 septembrie vor primi și pensiile recalculate.
Pensii 2024. Veniturile și sporurile care vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei

Începând cu luna septembrie 2024, modul de calcul al pensiei în România va suferi modificări semnificative, odată cu implementarea noii Legi 360/2023. Casa Națională de pensii a anunțat că noile decizii cu pensia recalculată vor ajunge la pensionari în perioada 15  – 31 august. În acest interval, pensionarii vor afla dacă primesc bani în plus în septembrie la pensie sau rămân cu pensia în plată.

Atât conducerea Casei de pensii, cât și ministrul Muncii a anunțat că nicio pensie nu va scădea, chiar dacă după recalculare ar ieși o sumă diminuată.

Citește și: Documentul fără care unii pensionari nu își vor primi pensia. Casa de Pensii, avertisment pentru acești români în 2024

 

Lista veniturilor și sporurilor care sunt luate în calcul la recalcularea pensiei

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat listele veniturilor care vor fi luate în calcul la recalcularea sau la stabilirea pensiilor. Pentru ca documentele de la dosarul de pensionare să fie valide, adeverințele care atestă vechimea în muncă trebuie să aibă un număr, data eliberării, ștampila unității, dar și semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unității.

Veniturile nepermanente trebuie dovedite, dar numai de românii care s-au pensionat înainte de 2001. Aceștia trebuie să facă dovada, printr-un document obținut de la fostul loc de muncă, că a avut venituri nepermanente. Documentele trebuie depuse la CNPP între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.

Citește și: Concediile luate în considerare la calculul pensiei. Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră

Pensionarii trebuie să aducă dovezi că au primit unele din aceste sporuri și indemnziații de la firmele la care au lucrat pentru a avea o pensie mai mare la recalculare:

  • spor de noapte
  • sporul pentru muncă în condiții deosebite
  • majorarea retribuției tarifare cu până la 10% pentru condiții grele de muncă
  • sporul de șantier acordat personalului nelocalnic
  • indemnizația de până la 10% acordată șefului de echipă sau de brigadă
  • indemnizația acordată personalului navigant și însoțitorilor personalului navigant aerian
  • indemnizația pentru „gradația de merit“
  • majorarea retribuției cu 5% pentru muncitorii care lucrează în subteran.
  • majorarea cu 15-25% pentru cei care au lucrat în spitalele „Elias“ și „Alexandru Sahia“, Policlinica Corpului Diplomatic, Oficiul Farmaceutic nr. 3 și Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie București și la Centrul Medical de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională (anexa nr. V cap. II „Ocrotirea sănătății“);
  • indemnizația pentru funcția de conducere, acordată profesorilor, conferențiarilor și lectorilor-șefi, șefilor de programe de cercetare, cadrelor medicale care îndeplinesc funcția de director și inspector din direcțiile sanitare, cadrelor de specialitate artistică care în afara funcției artistice îndeplinesc funcții de conducere (art. 160);
  • majorarea retribuției pentru personalul care lucrează în casele de copii și în școlile speciale pentru copii
  • indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea încărcări-descărcări (10% din retribuție)
  • indemnizațiile și alte plăți pentru activități prestate în afara obligațiilor funcției de bază și care nu fac parte din retribuție