Deşi legislaţia în vigoare prevedea indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025 cu rata inflaţiei, adică cu 12, 5 %. Toți cei 4.900.000 de pensionari ar fi trebuit să primească o creștere cu acest procent, astfel că pensia minimă de 1.281 de lei ar fi ajuns, spre exemplu, la 1.451 de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Citeşte şi: Buget 2025. Când vor primi seniorii pensiile mărite. Veste bună pentru anumiţi pensionari
Conform Romaniatv.net, pensionarii s-au trezit că pierd, în medie, 330 de lei la pensie în fiecare lună. Un calcul simplu arată că, în medie, seniorii pierd 3.900 de lei în întreg anul 2025 pentru că pensia nu le-am mai fost indexată.
Executivul spune că nu are banii necesari pentru a plăti pensiile majorate. În acest context, bătălia s-a mutat în justiție, și anume la Curtea Cosntituțională.
Cartel Alfa a publicat documentul înaintat către Avocatul Poporului prin îi cere acestuia să sesizeze CCR care ar urma să analize dacă anularea indexării pensiilor este constituțională.
„Art. 47 alin. (1) din Constituția României prevede că „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.” Acest principiu fundamental obligă statul să adopte măsuri legislative și de politică publică care să garanteze condiții materiale și financiare minime necesare pentru un trai decent”, arată Cartel Alfa.
Sindicaliștii spun că prin adoptarea Ordonanței Trenuleț statul nu mai garantează condiții decente de trai pentru pensionari.
„Pensiile reprezintă principalul mijloc de subzistență pentru o categorie vulnerabilă a populației – pensionarii. Aceste venituri nu sunt doar un drept câștigat, ci o formă de securitate socială care trebuie protejată împotriva erodării puterii de cumpărare.
În lipsa indexării periodice cu rata inflației, pensiile își pierd valoarea reală, afectând capacitatea beneficiarilor de a-și acoperi necesitățile de bază, cum ar fi alimentele, medicamentele sau utilitățile”.
„Conform jurisprudenței Curții Constituționale, drepturile stabilite prin legi speciale, inclusiv pensiile, reprezintă o componentă a securității sociale care nu poate fi diminuată sau ignorată prin măsuri administrative sau legislative care nu respectă proporționalitatea și necesitatea”, arată documentul.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA analizează posibilitatea să atace în contencios administrativ îngheţarea pensiilor prevăzută de Ordonanţa trenuleţ, în cazul în care Avocatul Poporului nu va da curs sesizării organizaţiei.