Pensii 2024. Este vorba despre pensiile private, care ar putea fi impozitate dublu de anul viitor, după cum semnalează administratorii acestor fonduri, numite Pilon II și Pilon III.
„E vorba despre plățile făcute din Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ, care riscă să fie tratate începând de la 1 ianuarie în același fel ca sume necontributive cu cotele de impozit progresiv aplicat începând cu 1 ianuarie pensiilor de serviciu. Astfel, în loc de cota de 10% aplicabilă în prezent, există riscul să se rețină cote de 15% sau 20%, evident mult mai mari decât ar fi corect”, spune Mihai Bobocea, APAPR, potrivit infofinanciar.ro.
Asta ar însemna impozitarea progresivă a câștigurilor adunate de un contrutor la Pilon II și III, aducă banii strânși în plus în fața de cei virați efectiv. Aceste câștiguri sunt făcute de pe urma investițiilor realizate de administratorii de fonduri în titluri de stat, acțiuni și obligațiuni.
Astfel, până la 100.000 de români ar putea fi afectați de această situație, susțin administratorii Pilon II și III. Asta pentru că nivelul plăților și al beneficiarilor de plăți este în creștere accelerată. Până acum, administratorii au făcut plăți de 2,4 miliarde de lei, către 210.000 de beneficiari, adică participanți sau moștenitori. Numai la Pilonul II, anul acesta, plățile sunt estimate la un miliard de lei.
Ministerul de Finanțe susține clarificarea cotei de imposit aplicabilă cîștigului din pensii private, fără să se pronunțe asupra chestiunii cotelor progresive.
Ministerul Muncii a transmis că: „Legea 282/2023 la care se face referire reglementează pensiile de serviciu, inclusiv componenta de impozitare a acestora. Pensiile din Pilonul II sunt bazate doar pe contributivitate astfel încât interpretarea că ar fi afectat în vreun fel acest venit prin impozitare progresivă este una neconformă cu realitatea normei juridice”.
Citetșe și: Plata pensiilor nu va fi o problemă, în ciuda grevei generale care are loc. Casa de Pensii a făcut anunțul
O impozitare progresivă a veniturilor ar putea fi introdusă în 2025. Dacă s-ar pune de acord coaliția de guvernare, sistemul ar taxa mai mult veniturile mari, dar e nevoie totodată și de digitalizarea ANAF, o mare restanță recunoscută și de ANAF.
„Încă nu am digitalizare la ANAF, încă nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a declarat Marcel Ciolacu.
Problema impozitării în ceea ce privește pensiile provate ar trebui să fie tranșată înainte să se închiee acest an, administratorii fondurilor de pensii cerând modificarea prin Ordonanță de Urgență a Codului Fiscal.