- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost anunțată data la care ajung adeverințele de recalculare a pensiilor. Românii află ce bani vor primi pe 1 septembrie

18 Jun, 11:32 • Bumbeneci Diana
Când vor primi pensionarii adeverința de recalculare a pensiilor. S-a anunțat ce bani vor primi românii începând cu 1 septembrie.
A fost anunțată data la care ajung adeverințele de recalculare a pensiilor. Românii află ce bani vor primi pe 1 septembrie

Adeverințele prin care românii vor afla valoarea pensiei recalculată întârzie și vor fi primite cu aproximativ o lună mai târziu. Astfel, pensionarii vor primi aceste adeverințe după data de 10 iulie, informându-i despre pensia pe care o vor primi începând cu 1 septembrie.

Inițial, reprezentanții Casei de Pensii și Ministerului Muncii au declarat că adeverințele cu noile pensii vor fi distribuite pensionarilor la sfârșitul lunii mai.

De la 1 septembrie, aproximativ 3,5 milioane de pensionari vor beneficia de pensii majorate, în timp ce restul de 1,5 milioane vor primi aceeași pensie ca și până acum.

Noua lege a pensiilor introduce o metodă nouă de calcul, care a creat confuzie printre pensionari, deși la prima vedere pare simplă. Numărul de ani lucrați este cel mai important factor în recalculare.

Sistemul public de pensii din România este acum reglementat de Legea 360/2023, care a intrat în vigoare anul acesta. Legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023.

Aceasta se aplică din 1 ianuarie 2024, cu unele prevederi intrate în vigoare de la începutul anului, iar majoritatea celorlalte din septembrie. Conform noii legi, pensiile vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și vor fi recalculate în septembrie, ceea ce va aduce punctul de pensie la valoarea de 2.032 lei.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

„Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei” anunță Ministerul Muncii.

Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
  • Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Cine sunt cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate

„Rămân un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie.

Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani.

Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, recent, la Antena 3 CNN.

Totuşi, spune el, aceşti români vor primi an de an indexarea prevăzută de lege, respectiv creşterea pensiei cu rata inflaţiei.

Un alt factor care poate ajuta la majorarea pensiilor îl reprezintă punctele de stabilitate.

Ce înseamnă punctele de stabilitate în România

Printre principalele modificări din noua lege a pensiilor este și introducerea punctelor de stabilitate, care reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte.

Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu, recent, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Vezi și: ROBOR 18 iunie 2024. Vești noi de la BNR pentru românii cu rate la bancă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult